• Berenval moet honden weghouden

Berenval moet honden weghouden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Berenval moet honden weghouden

do, 06/13/2019 - 17:34

Een actie van een Zwitserse boer is veel hondenliefhebbers in het Zwitserse Arch in het verkeerde keelgat geschoten. De vraag is alleen of het niet de hondenbezitters zijn die het uitgelokt hebben.

Een groot plakkaat aan de rand van het aardappelveld van de boer is meer dan duidelijk. “Lieve hondenbezitters, in dit aardappelveld is het gevaarlijk voor honden” zegt het plakkaat, waarop een grote berenval is afgebeeld. Maar een hondenbezitster die het bord tegenkwam op een wandeling vindt dit veel te ver gaan. “Dit is een bedreiging” vindt de vrouw.

Bovendien zou een berenval verstopt op het aardappelveld tegen de welzijnswet voor dieren ingaan. Want niet alleen honden, ook andere wilde dieren zouden zich daadwerkelijk aan de val kunnen verwonden. En dat mag niet van de wet. Zelfs –zo stellen experts- als het plakkaat alleen een dreiging zou zijn en er geen daadwerkelijke berenvallen in het veld liggen zou de boer al strafbaar zijn.

piepers
afgegraven aardappelen door honden (foto aangeleverd)

En er liggen ook geen berenvallen in het veld, laat de boer aan het Zwitserse Tv-programma 20 Minuten weten. De situatie met loslopende honden in het aardappelveld die keer op keer planten vernielden werd echter onhoudbaar. Een elektrische schrikdraadomheining bood ook al te weinig soelaas, dus hoopte de agrariër met de “waarschuwingsborden” hondenbezitters ertoe te bewegen hun honden aan de lijn, of toch minimaal buiten het aardappelveld te houden. “Het zou toch voor zichzelf moeten spreken, dat je je hond niet laat rondrennen op teeltvelden van een ander.” Meent de boer, die zelf vindt dat dit soort maatregelen eigenlijk helemaal niet nodig horen te zijn.