• Belgische Kennelclub promoot titeren

Belgische Kennelclub promoot titeren

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Belgische Kennelclub promoot titeren

di, 02/20/2018 - 17:52

De Belgische fokkers werden vandaag verrast met een mailing van de KMSH, de Belgische kennelclub St Hubertus, over een inmiddels bekend onderwerp: titeren.

Titeren is het meten van antistoffen in het bloed zodat er op maat gevaccineerd kan worden. Een in Nederland door de Raad al erkende methode die echter nog vaak tot vragen leidt. België wil deze vragen duidelijk voor zijn. In Nederland werden op shows en wedstrijden honden met een geldige titerbepaling al toegelaten, nu is dat ook in België het geval.

In de nieuwsbrief van de KMSH staat: “Honden worden vanaf nu, op basis van de resultaten van een titertest, uitgevoerd door een dierenarts, toegelaten op wedstrijden en tentoonstellingen.” In de nieuwsbrief zien we een uitgebreid artikel van Hans van Brussel. Hij is degene die voor NML Health, de producent van de VacciCheck, in België en Nederland overal voorlichting geeft over de werkwijze van deze methode. Zijn uiterst leesbare artikel beslaat de gehele nieuwsbrief. Er wordt in klare taal uitgelegd wat titeren is en welk beleid de voorkeur zou verdienen. Niet alleen voor fokdieren en huishonden uit eigen land is een dergelijke bepaling van belang, want uiteraard wil je van hen weten wat de status is van de entingen: zijn ze nog werkzaam of niet?

tekst

 

Maar Hans van Brussel staat nog iets anders voor: hij pleit voor het titeren van honden met een onbekende vaccinatiestatus, zoals dat heet. Het gaat dan om honden uit het buitenland, honden die worden gevonden en in het asiel belanden (en nu zonder controle worden gevaccineerd), maar vooral voor pups die afkomstig zijn uit Oost-Europa.
Bij dergelijke pups is er vaak controverse of er wel vaccinaties zijn gegeven en of dat correct gedaan is, aldus Van Brussel, en ook pups met vervalste vaccin-etiketten in de paspoorten komen voor. In Oost-Europa komen Distemper en Parvo regelmatig voor en deze pups vormen dus een serieuze bedreiging voor onze populatie, aldus de zegsman.

Het artikel vervolgt met enkele praktijkvoorbeelden in foto’s en een reeks adressen waar men info kan verkrijgen hierover. De KMSH zet hiermee een belangrijke stap voorwaarts, want niet alleen is de zorg voor passende bescherming van honden van groot belang, deze methodiek kan ook gebruikt worden voor alle honden die, al dan niet legaal, onze landen binnenkomen. De import van zoveel dieren uit Oost-Europa heeft invloed op de gezondheid van onze eigen hondenpopulaties en titeren om de status van die geïmporteerde dieren te controleren is daar een prima methode voor.


 

dossier