• Amerikaanse Kennelclub stimuleert gezonde levensstijl

Amerikaanse Kennelclub stimuleert gezonde levensstijl

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Amerikaanse Kennelclub stimuleert gezonde levensstijl

zo, 09/09/2018 - 18:43

Beweging is goed voor mens en dier. Het houdt onze conditie op peil, bevordert op een gezonde manier de spieropbouw, je verbrandt er calorieën mee en bovendien kan een hardloop- of wandelsessie in het bos heel verfrissend zijn na een lange, stressvolle werkdag!

We worden er al langer op gewezen dat we met z’n allen meer moeten bewegen. Vooral in Amerika, waar obesitas een echte volksziekte lijkt te zijn geworden, is de nood hoog.
Opvallend is dat de American Kennel Club nu meewerkt om mens én hond in beweging te krijgen. Met het “AKC Fit Dog Program” wil de kennelclub hondeneigenaren motiveren om de buitenlucht op te zoeken met hun viervoeter en in beweging te komen. Hiervoor hanteren ze de standaard zoals die staat beschreven door de American Heart Association. Deze schrijft voor dat dagelijks 30-40 minuten wandelen de gezondheid bevordert. Dit komt neer op zo’n 150 minuten wandelen per week.
De beloning voor degene die dit fitnessdoel behalen is een gratis magneet voor in de auto. Met het logo van het AKC Fit Dog Program kan men hun prestatie tonen aan de buitenwereld, iets dat moet motiveren om voor dit doel te gaan. Zo kunnen clubs aangesloten bij AKC er hun eigen draai aan geven om leden in de regio te motiveren voor (groeps)wandelingen, zo zegt Doug Ljungren van de Kennelclub: “We hopen dat AKC-clubs en andere organisaties plezier zullen beleven aan de eigen invulling van dit programma. Georganiseerde groepswandelingen bevorderen de socialisatie, conditie en vriendschap van zowel honden als hun eigenaren.” Voor oudere of zieke honden (of eigenaren) raad het programma aan om de wandelingen op te splitsen in twee maal daags 15 minuten. Ook wordt geadviseerd om voor aanvang van het programma de hond medisch te laten keuren door een dierenarts.

In Amerika is het, anders dan in Nederland, geen gewoonte om de hond uit te laten. Daar wil de AKC verandering in brengen met dit programma. Men hoopt ermee te bereiken dat het uitlaten van honden een gewoonte zal worden, iets dat het welzijn van de honden ook ten goede komt.
Behalve een verbeterde conditie zullen de honden ook beter gesocialiseerd worden als ze meer van de omgeving zien. “Als we mensen er toe zetten om hun honden uit te laten dragen we bij aan hun gezondheid, conditie en het welzijn van zowel honden als eigenaren.” Aldus Mary Burch, voorzitter van het AKC Family Dog Program.

Naast het Fit Dog Program kent de kennelclub meerdere programma’s waarmee hondeneigenaren worden uitgedaagd net iets meer te doen voor hun hond. Zo is er het Therapy Dog program voor honden die bijvoorbeeld bezoekjes brengen aan verpleeghuizen, AKC Trick Dog om je hond verschillende kunstjes te leren en het Canine Good Citizen (CGC) programma die erop is gericht om je hond gehoorzaam en betrouwbaar te maken in alledaagse situaties op straat.

 

bron

Bron: AKC