• Aanlijngebod is geen discriminatie

Aanlijngebod is geen discriminatie

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Aanlijngebod is geen discriminatie

zo, 11/03/2019 - 14:25

Een aanlijngebod, zoals dat in veel gemeentelijke regelgeving (de “APV”) is opgenomen, is geen discriminatie van honden en hondenbezitters versus andere mensen en/of dieren.  Dat oordeelde de rechtbank in hoger beroep.

en hondenbezitter uit Groningen, die een boete had gekregen van 90,- euro had de zaak aangespannen. Volgens de hondeneigenaar was het discriminatie van honden(bezitters) ten opzichte van bijvoorbeeld katten (die immers wel vrij mogen rondlopen) dat een hond moest worden aangelijnd. De man had in eerdere instantie de zaak al verloren, maar betoogde nu via zijn advocaat dat rechters niet bevoegd zijn om wetgeving aan de grondwet te toetsen. En in die grondwet is nu juist het antidiscriminatiebeginsel opgenomen.

Maar, zo stelde de rechter, de APV is lokale regelgeving en geen wetgeving. Dus mocht de rechter zich daar wel degelijk over uitspreken. Dat in sommige gemeentes geen aanlijnplicht geldt en in andere wel (en dat dit volgens de hondenbezitter dus ongelijkheid zou zijn) vond de rechtbank ook niet. “Het enkele feit dat in andere gemeenten geen aanlijnplicht zou gelden, kan dan ook niet als discriminerend worden aangemerkt ten aanzien van hondenbezitters in gemeenten waarin deze plicht wel geldt. In zoverre kan het verweer niet slagen.

Ook had de hondenbezitter gevraagd waarom de aanlijnplicht was opgelegd om  “de verkeersveiligheid te beschermen, die door loslopende honden in gevaar kan worden gebracht, het voorkomen van beschadiging aan andermans eigendom, het voorkomen van hinder voor voetgangers, het bestrijden van verontreiniging en het voorkomen van schade en dierenleed als gevolg van het mogelijk aanvallen door honden van andere dieren.” Dit staat in de modelverordening van de Vereniging Nederlandse Gemeentes. Maar andere dieren bevuilen de weg toch ook, nog maar niet te spreken over mensen. Helaas, de Hoge Raad had al eerder uitgesproken dat honden grotere bevuilers zijn dan andere dieren (de Hoge Raad heeft het helaas niet over mensen). “Bij andere door mensen gehouden dieren pleegt dergelijke bevuiling zich niet, of in mindere mate, voor te doen. Gelet daarop is het in fiscale zin gemaakte onderscheid tussen hondenbezitters en andere personen toelaatbaar. 

Dus nee, het aanlijngebod is volgens de rechter geen beperking van de rijheden, en geen discriminatie. Wie alsnog van het aanlijngebod af wil, zal toch echt zijn lokale gemeenteraad moeten overtuigen…