• 60 Honden per week gestolen

60 Honden per week gestolen

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

60 Honden per week gestolen

vr, 02/16/2018 - 14:56

In Engeland worden er dagelijks 5 honden gestolen of afgepakt. Dat blijkt uit cijfers van “Dog Lost”, de organisatie die zich landelijk bezighoudt met weggelopen en gestolen honden. Volgens Dog Lost is het aantal diefstallen van honden in 2017 flink gestegen ten opzichte van eerdere jaren.  Maar deskundigen menen dat de 60 honden die per week opduiken als gestolen in de politiedossiers, een toename van 24% versus 2016, het topje van de ijsberg is. Veel politieaangiftes registreren honden als “eigendom” of “object”, en vermoedelijk gaat het dus om nog veel meer honden. Ook zouden veel eigenaren de gestolen hond niet eens aangeven.

De straffen voor diefstal zijn relatief laag, de maximumstraf is zeven jaar in het VK, maar deze wordt zelden opgelegd. En zonder duidelijke afschrikking is het simpel werken. In Engeland zouden diverse hondensteel-netwerken actief zijn op lokaal, maar ook op nationaal niveau. De honden worden gestolen op bestelling, als fokhond, soms als losgeld of als aashond bij trainingen voor (illegale) hondengevechten.

Meer dan de helft van de honden wordt gestolen uit tuinen, 19% verdwijnt tijdens een inbraak, 17% tijdens het uitlaten en 7% wordt weggenomen als ze even buiten bij winkels worden achtergelaten. Nog eens 5% wordt uit auto’s gestolen.

Een aantal welzijnsorganisaties in Engeland roept nu de regering op om dierendiefstal tot een apart misdrijf te maken, met hogere straffen. “De diefstal van een hond is anders als de diefstal van en mobiele telefoon”. Een petitie werd in enkele dagen duizenden keren ondertekend. Bij 100.000 handtekeningen is het Engelse parlement verplicht hierover te debatteren.

The dog theft epidemic must be stopped, but that can only happen if the government takes this emotional crime seriously.” aldus de organisatoren.

In Nederland komt hondendiefstal voor, maar ook daar is de registratie vaak onduidelijk. Exacte cijfers zijn niet beschikbaar.