• Onderzoekers zien voordelen in vleesvoeding
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Onderzoekers zien voordelen in vleesvoeding

jeu, 09/06/2018 - 18:37

De voor- en nadelen van vers vlees voeren aan je hond liggen de laatste tijd onder een vergrootglas. Er worden risico’s onderzocht, maar er zijn ook voordelen.
Fervente vlees-voerders beweren al langer dat deze manier van voeren gemakkelijker te verteren is voor de hond en daarom beter werkt. Een wetenschappelijke onderbouwing hiervoor is niet makkelijk te vinden, maar de onderzoekers van Illinois Universiteit doen nu een duit in het zakje!

De onderzoekers keken naar drie soorten (lichtgekookte) vleesvoeding en het effect dat het had op de honden wat betreft vertering, metabolisme, micro-organismen, uitwerpselen, urine en het energieniveau van de hond. De onderzoeksgroep, 8 volwassen Beagles, kregen elke maand een ander soort voer, waarna op al deze factoren werd onderzocht. De verschillende diëten bestonden uit droge brok, een vochtrijk geroosterd voer voor in de koelkast, een vochtrijk graanvrij voer voor in de koelkast en een rauw dieet. Deze laatste werd door middel van een behandeling met verzurende bacteriën vrij gemaakt van mogelijke ziekteverwekkers.
Aan alle diëten waren vitamines, mineralen en in sommige gevallen ook groente een aardappelen toegevoegd. Kip was het hoofdbestanddeel van alle soorten voeding, waarvan sommigen aangevuld met rund, zalm en kippenlever. Na het wisselen van een dieet kregen de honden een periode van 14 dagen om over te schakelen op hun nieuwe voer voordat de effecten werden gecontroleerd. 

De resultaten lieten duidelijke verschillen zien tussen brok en vleesvoeding.
Zo was de vertering het best in honden die de lichtgekookte vleesvoeding (met en zonder graan) hadden gegeten en was dit opvallend beter dan bij het brokkendieet.
De honden op het rauw dieet hadden de laagste PH-waarde in hun ontlasting en hadden bovendien minder ontlasting dan op de andere diëten, maar hun ontlasting bevatte ook meer ammoniak dan op de andere soorten voeding.
Verder waren er verschillen meetbaar in de bacteriën dit werden gevonden in de ontlasting tussen de vlees- en brokkendiëten, maar in geen van de gevallen vormde dit een negatief effect op de gezondheid van de hond.

Opvallend was ook dat het gehalte aan triglyceriden in het bloed tijdens een dieet op brokken hoger was dan op een dieet van de verschillende soorten vleesvoeding. Triglyceriden zijn een vetsoort die in normale mate de gezondheid in het lichaam ondersteunt, maar in te grote hoeveelheden bij zou kunnen dragen aan hartaandoeningen. Het gehalte aan triglyceriden was overigens ook tijdens het brokkendieet nog wel binnen de normaalwaarde.
De onderzoekers concluderen dat de verschillende soorten vleesvoeding beter werden verteerd door de honden dan het brokkendieet, maar alle honden het prima deden op alle soorten voeding. Er werden geen gezondheidsproblemen waargenomen en de honden vertoonden geen moeite met het wisselen tussen de verschillende soorten voeding.
Wel werd geconcludeerd dat de vleesvoedingen smakelijker waren voor alle honden, beter te verteren, tot minder ontlasting leidden, het triglyceridegehalte in het bloed verlaagde en de bacteriecultuur in de ontlasting aanpaste.

bron

Bron: NBCI