• Opnieuw ophef rondom behandeling hond op filmset
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Opnieuw ophef rondom behandeling hond op filmset

dim, 03/18/2018 - 17:43

In de Verenigde Staten is opnieuw ophef ontstaan rondom een nieuwe film nadat er een video lekte, naar PETA, waarin tijdens draaidagen in China een hond overduidelijk te maken kreeg met te veel stress.  In de gelekte video is te zien hoe een jonge Duitse herder is opgesloten in een hondenkrat, die vervolgens heftig wordt rondgedraaid en uiteindelijk wordt losgelaten boven en ijskoude rivier. De scenes, bedoeld voor de Chinees-amerikaanse coproductie “Crazy Alien” werden afgelopen november ergens in China gedraaid. Volgens het script zou de hond “door aliens gepakt” zijn.

Hoofdrolspeler Matthew Morrison heeft inmiddels laten weten woedend te zijn dat dit is gebeurd. Zelf was hij niet in China op de set aanwezig toen deze beelden onder regisseur Ning Hao werden gefilmd. Volgens klokkenluiders zou de scene meerdere malen overgedaan zijn. De hond zou overigens na afloop van de shooting “geschrokken, maar niet gewond” zijn geweest.

PETA meldt “For the next scene, the dog was reportedly locked inside a “small (4W x 3T x 7L) solid metal wire cage” that was lifted by a crane into the air: “The second the dog cage rose into the air, the dog stopped barking instantly as the cables were used to spin the cage out of control in circles before solidly landing 40–50 feet away. The director took many takes and this was just awful to witness as the torment went on.”

PETA heft eerder mogelijke misstanden aan de kaak gesteld. Lang niet altijd met de  juiste intenties, of volledig zuiver, eerdere beelden rondom een film bleken achteraf door de organisatie opzettelijk ge-edit te zijn, en werden ook langdurig bewaard voordat de organisatie daarmee naar buiten kwam. Zeker de Amerikaanse PETA heeft een slechte naam, en staat er om bekend om in hun eigen shelters juist een enorm grote hoeveelheid honden te euthanaseren. Recent kwam PETA nog in opspraak door de steun voor een activistengroep die de Crufts verstoorde. Deze keer lijkt de organisatie hiervan geleerd te hebben, de video-footage ziet er niet gemanipuleerd uit, en ook komt de organisatie vrijwel direct naar buiten met de beelden.

De producers van de film hebben inmiddels gereageerd. Bij het filmen van de “stunt” is iets fout gegaan, zo laat een vertegenwoordiger van de maatschappij weten.  De hond had nooit in het ijskoude water horen te vallen, maar er ging iets mis met het ophangsysteem. Volgens TMZ, die de geluiden bij de video vertaalde uit het Chinees, hoor je de regisseur roepen “Ik zei dat je niet los moest laten, waarom liet je los?”  Volgens de maatschappij is de hond direct door zijn eigenaar opgevangen en in een warme tent met handdoeken weer opgedroogd.

Wanneer  “Crazy alien” uitkomt is nog onbekend, ook of de film in Nederland en België te zien zal zijn. Een petitie om de scene met de hond te schrappen uit de film is inmiddels door ruim 36.000 mensen ondertekend.