• Mickey zonder Pluto, Obelix zonder Idefix: aandacht voor verlaten huisdieren in de vakantie
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mickey zonder Pluto, Obelix zonder Idefix: aandacht voor verlaten huisdieren in de vakantie

jeu, 06/13/2019 - 17:35

Nog een paar weken en dan beginnen de zomervakanties. En bijna traditioneel betekent dat toch voor een groot aantal huisdieren dat ze ofwel –in het beste geval-  bij een asiel worden gedumpt, ofwel gewoon ergens naar “dat mooie vakantieadres op de Veluwe” gaan, het eufemisme voor ergens aan een boom gebonden worden.

Niet alleen Nederland kent het probleem, ook in andere Europese (en daarbuiten) landen is dit een probleem. Overvolle “shelters”, zwerfhonden en – katten etc.

De Franse kunstenaar Nicolas Amiard is zijn eigen actie begonnen tegen dit dierenleed. In zijn kunstproject Summer Adventures zien we beroemde personages “afscheid nemen” van hun trouwe metgezellen. Het project moet het bewustzijn over het achterlaten van dieren vergroten. 

En dus zien we Bollie zonder Billie, Idefix zonder Obelix, Snoopy zonder Charlie, Mickey zonder Pluto, Kuifje zonder Bobbie. Deze scheidingen lijken onmogelijk, omdat deze beroemde stripfiguren onafscheidelijk zijn van hun trouwe metgezellen. Maar toch ... De Franse artistiek leider Nicolas Amiard kwam op het idee om deze helden uit onze kinderjaren (en daarna) te gebruiken om bewustwording te creëren.

Het project speelt in op nostalgie en onze emoties om zo onze ogen te openen voor deze vreselijke praktijken. Het zou ons shockeren als Pluto en Scooby-Doo aan een boom gebonden zouden worden bij vakantie. Dus waarom zouden we onszelf het recht geven om hetzelfde te doen met onze eigen viervoetige metgezel?

Dit project is niet het enige Europese idee dat het achterlaten van huisdieren onder de aandacht brengt. Recent verscheen op de Portugese TV een opvallende reclameboodschap met dezelfde intentie.

De afbeeldingen in dit artikel zijn van NICOLAS AMIARD