• Pupaankoopbegeleidingsdiensten nieuwe markt in VS
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Pupaankoopbegeleidingsdiensten nieuwe markt in VS

sam, 06/08/2019 - 17:28

Broodfokkers, illegale import, slechte fokkers, het kost veel moeite vandaag de dag om een gezonde pup te vinden, of zelfs een gezonde adoptiehond. Zeker ook in de Verenigde Staten. De vraag naar honden is daar soms zo groot dat zelfs asielen en andere rescues minstens net zo onbetrouwbaar zijn als broodfokkers. In bepaalde staten is er zelfs sprake van enorme lokale puppyzwendels, zo meldt Market Research. Bij internetadvertenties voor “gezonde” pups zijn er soms 8 van de 10 frauduleus, met geen andere bedoeling om potentiële pupkopers geld afhandig te maken.  En “stichtingen” die illegaal gefokte designerpups aan de man brengen als adoptiehonden en rescue-dogs komen er steeds meer.

En dat leidt in de VS tot een nieuw soort diensten, de puppyconciërge genaamd. Speciale bureaus die de pupkoper van het begin tot het in huis krijgen van de pup helpen en begeleiden. Voor een behoorlijke vergoeding soms. Zelfs de American Kennel Club is met een dergelijke hulpservice begonnen, de AKC Puppyvisor. Deze dienst helpt je bij het selecteren van het juiste ras en de juiste fokker, biedt een telefonische hotline voor vragen en advies, en geeft je levenslang toegang tot andere services. Levenslang voor de hond dan. Eenmalige kosten zijn 249 dollar. De potentiële eigenaar moet nog wel zelf zijn hond uitzeken overigens. De eerste matches zijn al gemaakt. “"Het is een leidraad. We begeleiden u door het proces ", legt Penny Leigh van de AKC uit. Naast het doen van een consult om het beste hondenras en temperament voor een gezin te bepalen, deelt de dienst ook welke vragen de koper aan de fokker moet stellen, en geeft de dienst een soort richtlijn voor wat een bepaalde pup mag kosten.

Voor wie wat ruimer in de slappe was zit, zijn er nog meer biedende diensten.  Hollywood Pet Mom, Lexi Beerman, biedt een pakket voor 2500 dollar. Dat pakket omvat  het bepalen van het juiste ras of rescue-hond; het doorlopen van haar netwerk van fokkers en het onderhandelen over de beste plek in de rij (wachtlijsten voor puppy's kunnen een jaar of langer duren); assisteren bij het interviewproces met fokkers en shelters; en het coördineren van de logistiek om de hond thuis te brengen. De pupprijs moet nog wel apart voldaan worden.

Het kan goedkoper, er worden online ook gratis diensten aangeboden. Good Dog’s biedt gratis service. Deze hondenmatchmaker brengt gebruikers met verantwoorde fokkers en asiels bij elkaar. De dienst scharrelde recent  $ 6,7 miljoen dollar op bij investeerders.

How I met my dog is een soort online datingservice. Wie de vragenlijst (alleen voor de VS) met bijna 60 vragen doorloopt krijgt daarna een aantal potentiële matches toegestuurd, over een aantal maanden. Uiteindelijk moet dat tot de juiste hond voor de juiste eigenaar leiden. Hoe How I Met my Dog zich financieel redt, is onbekend.