• Twee nieuwe rassen erkend door FCI
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Twee nieuwe rassen erkend door FCI

lun, 05/06/2019 - 16:30

Op de jaarlijkse FCI-bijeenkomst, afgelopen 30 april, werden twee rassen definitief erkend.
Het zijn beide rassen die al een nationale erkenning hadden maar nu dus internationaal erkend zijn.

Het eerste ras is de Ciobănesc românesc de Bucovina.
Wie dat te ingewikkeld vindt, je mag ook "Roemeense herder uit Boekovina" zeggen.
Deze herder is een berghondentype, hij hoort dan ook in rasgroep 2. Zijn gebruik is waak- en verdedigingswerk. 
Het ras komt uit Roemenië, uit de Oostelijke Karpaten om precies te zijn. De Karpaten zijn een enorm hooggebergte in Midden-Europa dat zich over meerdere landen uitstrekt. 

Het ras is een zogenaamd "landras" dat ontstond in de Karpaten en zuiver werd geselecteerd om de werkcapaciteiten. De hond is een waker en een verdedigingshond. Dankzij zijn krachtige en natuurlijke uitstraling heeft hij zich een vaste aanhang verworven in Roemenië.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kwam het ras vooral op in Boekovina, een streek die deels in Roemenië en deels in Oekraïne ligt. De naam betekent "Beukenland" en de streek ligt in het noorden van Roemenië, en omvat daarmee dus een deel van de Karpaten.
Liefhebbers proberen sinds zo'n dertig jaar het ras te behouden en te fokken en de nationale erkenning was alweer een aantal jaren een feit. 

Deze Roemeen is een zeer goede waakhond die een ruim terrein nodig heeft waar hij huis en haard en eventueel vee kan beschermen. Van nature is hij geneigd 's nachts te patrouilleren over de eigendommen die hij bewaakt.
Voor eigen volk is hij zeer vriendelijk maar wel beschermend.

Het is een grote hond, 65-78 cm hoog en 68-80 kg, imposant, krachtig, harmonieus en met sterke botten. Hoewel hij groot is, is het geen zware hond. De vacht is dubbel en weelderig. De gewenste kleuren zijn wit met zwarte of zandkleurige platen. 
Andere kleuren komen ook voor maar zijn minder geliefd.


 


Het tweede ras dat internationale erkenning kreeg is de Dansk-Svensk gårdshund. 
Wij noemen hem heel gewoon de "Deens-Zweedse boerderijhond".
Wie dit hondje ziet zal direct denken aan de boerenfox die met name in Brabant veel gezien wordt. En wie weet zijn er verbanden. Hij is echter geplaatst in rasgroep 2.

Het ras heeft zijn oorsprong in het zuiden van Zweden en Denemarken, streken die van oudsher veel met elkaar te maken hadden. Skåne, het zuidelijke deel van Zweden, heeft gedurende de eeuwen meermalen aan Denemarken behoord. 
Dit boerderijhondje is een oud inheems ras, ook alweer een landras dus, en werd van oudsher gehouden als manusje van alles. Het zijn weliswaar vrij kleine maar zeer actieve hondjes die uitstekend voldoen als rattenvangers, wakers, speurhonden en simpelweg huishonden. Het ras valt onder Zweden en behoort tot het Zweeds cultureel erfgoed.

Er wordt vermoed dat het ras verwant is aan de pinschers en de Engelse jachtterriers. Dat zou veel verklaren over het uiterlijk: een witte hond met zwarte en/of tankleurige platen. De Deens-Zweedse boerderijhond werd nationaal erkend in 1987 door zowel Zweden als Denemarken. de landen hebben hier indertijd gezamenlijk overleg over gehad en ook samen over deze naam besloten.
In vroeger tijden was het ras, dat al honderden jaren in deze vorm voorkomt, bekend onder vele namen, onder andere  "Skåneterrier" en "rattenhond".