• De Golden Retriever
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

De Golden Retriever

ven, 03/08/2019 - 17:40

De aanschaf van een hond begint bij een goede voorbereiding. Uitzoeken of de raseigenschappen passen binnen het gezin, maar ook voorbereiding op de vachtverzorging, opvoeding en de gezondheid van de hond. Cindy Schwering slaagt er in om steeds prettig leesvoer samen te stellen voor dit doel. In deze reeks is nu ook “De Golden Retriever” verschenen, wat een goede basis vormt voor iedereen die overweegt om deze populaire retriever toe te voegen aan zijn gezin.

De formule voor deze serie van Schwering, waarvan we eerder al “De Labrador Retriever” lazen, is simpel maar succesvol. De boeken staan boordevol informatie die van belang is voor oriënterende en nieuwe eigenaren. De belangrijkste kenmerken van het ras worden omschreven op een manier die prettig leest en makkelijk te begrijpen is, ook voor iemand zonder voorkennis op het gebied van honden. Deze informatie wordt samengesteld met medewerking van verschillende experts binnen het ras en de hondenwereld op zich: keurmeesters, fokkers en dierenartsen.

Verder komen algemene onderwerpen aan bod: voeding, verzorging, opvoeding en gezondheid. In het hoofdstuk “geschiedenis” wordt het ontstaan van het ras behandeld, dat waardevolle informatie biedt om te begrijpen waarom de raseigenschappen zijn zoals ze zijn. Een leuke aanvulling is het hoofdstuk “puppymijlpalen” waarin nieuwe eigenaren beknopt kunnen lezen welke belangrijke ontwikkelingen er in het eerste levensjaar van hun pup plaatsvinden. Dit bevat relevante onderwerpen zoals ontwormen, het wisselen van het gebit en vaccinaties, waarbij ook aandacht is besteed aan de nieuwste inzichten zoals titerbepalingen. Ook de eigenaar die meer wil dan alleen een huishond wordt op weg geholpen, met een hoofdstuk gewijd aan shows en fokken.

Ook wordt de aanschaf van een pup behandeld. Met een populair ras als de Golden Retriever waar ook de broodfok van profiteert, is het goed om aandacht te besteden aan de waarde van een stamboom. De eerlijke informatie over de rol van de Raad van Beheer en de rasverenigingen kan aspirant-eigenaren een duwtje in de goede richting geven bij de aanschaf van een zorgvuldig gefokte Golden.

Al met al biedt het boek een prima introductie zonder al te diep in te gaan op de materie. Hierdoor is het een goede houvast voor aspirant-eigenaren, al zal er voor ingewijden en kynologen weinig nieuws in staan. De vormgeving maakt het geheel vlot leesbaar en het aansprekende beeldmateriaal verduidelijkt de informatie. Als minpuntje kan genoemd worden dat de hier en daar in witte letters afgedrukte tekst lastig leesbaar kan zijn.

“De Golden Retriever” is verkrijgbaar via www.dierenboekenbestellen.nl voor € 17,95.