• Geen registratie meer voor merle whippets
Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Geen registratie meer voor merle whippets

lun, 02/18/2019 - 16:05

In Engeland zijn whippets met afwijkende kleuren. En dat zijn niet zomaar afwijkende kleuren, nee, het gaat hier om merle.

Merle vinden we in steeds meer rassen, en dat is opvallend. Het komt van oorsprong in een beperkt aantal rassen voor en de wetenschap heeft al meermalen bevestigd dat het een mutatie is die niet "zomaar" ontstaat. Dat betekent dus dat de kleur er bewust is ingefokt.
Mensen hebben vaak een voorkeur voor bijzondere kleuren dus voor de kopers is het waarschijnlijk een aantrekkelijke ontwikkeling.

Merle ontstaat door het M-gen, dat lichtere vlekken van verdund pigment in de vacht geeft. Helaas is dat niet het enige dat merle doet; er is een verhoogd risico op gehoorsproblemen en en zijn oogafwijkingen die gelinkt worden aan dit gen.
De fokcommissie van de whippetclub heeft bij de Engelse Kennel Club het verzoek ingediend tot het niet meer registreren van dergelijke honden. De KC nam al eerder een dergelijke maatregel, dat was bij de mopshond.

Men heeft laten weten met het verzoek in te stemmen: er zullen in Engeland geen stambomen meer worden afgegeven voor whippets die merle tonen, of het nu gaat om in Engeland geboren dieren of om geïmporteerde dieren.
De regel gaat per direct in.

bron

Bron KC