• Een op de vijf honden heeft winterdip
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Een op de vijf honden heeft winterdip

dim, 01/20/2019 - 14:45

Het is weer zover, de meest depressieve dag van het jaar, Blue Monday, is aangebroken. Wikipedia zegt “De vader van 'blauwe maandag' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.”

En dus doen wij het ook maar een beetje, zij het niet kritiekloos. Want honden kennen geen “maandag” (hooguit als dag waarop ze na een leuk weekeinde niet naar het bos gaan), hebben –voor zover bekend-  geen goede voornemens en of ze al uitkijken naar de vakantie?

Wij vroegen een tijdje geleden naar de winterdepressie, bij honden dan. Bestaat die, en hebben honden er last van? Achtentachtig reacties is weliswaar niet enorm representatief, maar toch zien we dat iets meer dan 20% van die 88 mensen bij hun honden een “winterdepressie” ziet, de honden zijn minder vrolijk dan anders. 12% is overigens vrolijker, we weten niet of dat de husky’s en andere poolhonden zijn…

waaraan

 

En waaraan merken we die winterdepressie dan? Nu, 45% slaapt meer, en 38% heeft minder zin in wandelen. De kou en de regen wellicht?  Meer aandacht vragen zien ook veel mensen, en een aantal honden, een kleine 30%, heeft minder zin in spelen.

als

Toch, hulde aan de baasjes, gaat het merendeel van de baasjes ook in de winter net zo lang met de hond uit, letterlijk ijs en weder dienende, als in andere jaargetijden. 15% Houdt het wel iets eerder voor gezien, en bijna 13% stapt juist nog wat langer door.

En wijzelf dan, we zijn blijkbaar wat gevoeliger dan onze honden. Ruim 41% heeft wel een beetje last van een winterdip, als mens dan.  En eerlijk is eerlijk, mensen die zelf een winterdip hebben zijn wat meer genegen die ook bij hun hond te zien. Bijna 60% van de honden met een winterdip hadden ook een dippend baasje.  Dus zien we wellicht iets van onszelf in de hond terug?