Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Raad van Beheer wijzigt standpunt ten opzichte van World Dog Show 2019 in China

mar, 06/14/2016 - 19:06

Er is al lange tijd wereldwijd onrust in de kynologie sinds de FCI China verkoos tot gastland voor de World Dog Show in 2019. De Chinese Kennel Club verwelkomt exposanten van over de hele wereld graag, maar uit veel verschillende landen ontstond ophef vanwege de manier waarop de hond behandeld wordt in de Chinese cultuur. Een heet hangijzer is het jaarlijkse Yulin dog meat festival waarbij in enkele dagen vele duizenden honden op brute wijze worden geslacht en vervolgens worden opgegeten.

Het eten van honden is in sommige delen van China nog steeds een gewoonte en het welzijn van honden staat nog niet hoog aangeschreven in het land. Dit was reden voor de Noorse Kennelclub (NKK) om de World Dog Show in China te boycotten. Inmiddels krijgen zij steun van nog zes kennelclubs in de vraag om een aanpassing van de regels betreffende de toewijzing van de jaarlijkse prestigieuze World Dog Show. De Finse, Franse, Italiaanse, Duitse en Zweedse Kennelclub steunen hen in dit voorstel. De Raad van Beheer gaf eerder aan geen steun te willen bieden aan een boycot van de WDS in China. Niet alleen internationaal maar ook in Nederland heeft dit tot veel ophef geleid. Na het statement van de Raad van Beheer besloten meerdere rasverenigingen en kynologenclubs zich uit te spreken. Zij schreven de Raad van Beheer aan om kennis te geven van het feit dat zij zich niet konden vinden in het statement van de Raad van Beheer.

De rasverenigingen Nippon Inu (Japanse rashonden) en NVBBS (Zwitserse Witte Herder) dienden gezamenlijk een initiatiefvoorstel in tijdens de Algemene Vergadering van de Raad van Beheer op 11 juni 2016. Hierin vroegen zij de Raad van Beheer een krachtiger standpunt in te nemen betreffende de toewijzing van de WDS 2019 aan China. De Raad van Beheer heeft hier positief op gereageerd en laat via een nieuwsbericht weten dat het statement ten opzichte van de WDS 2019 is gewijzigd. Zij benadrukken dat ze de wijze van omgang, en het consumeren van honden in de verschillende provincies in China verafschuwen. Wel willen zij, samen met de FCI, de Chinese Kennelclub (CKU) de kans geven om het welzijn van honden in alle Chinese provincies te verbeteren. De CKU krijgt hiervoor de tijd tot de Algemene Vergadering van de FCI, welke in 2017 plaats zal vinden. Op dat moment zal geëvalueerd worden of de CKU genoeg veranderingen heeft bewerkstelligd om het welzijn van honden in China in de toekomst te kunnen verbeteren.

Indien dan geconcludeerd wordt dat er onvoldoende veranderingen hebben plaatsgevonden, zal de Raad van Beheer er voor pleiten dat de toewijzing van WDS 2019 aan China ingetrokken moet worden. Het land dat na China de meeste stemmen heeft ontvangen zal dan gastland moeten zijn voor de WDS van 2019, aldus de Raad van Beheer. Ondertussen spreekt de Raad van Beheer keurmeesters, exposanten en handlers toe en adviseert hen om goed na te denken over deelname aan de WDS 2019