• China: klonen van genetisch gemanipuleerde honden voor medisch onderzoek
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

China: klonen van genetisch gemanipuleerde honden voor medisch onderzoek

lun, 08/14/2017 - 16:31

In Zuid Korea was al een bedrijf dat voor een kleine 100.000 dollar een kloon van een hond produceert, maar China gaat inmiddels een stapje verder. Het bedrijf Sinogene in Bejing is er in geslaagd een genetisch gemodificeerde hond te klonen, en inmiddels zijn twee pups ook daadwerkelijk geboren. Het gaat om een hond waarbij door genetische manipulatie een veel hoger percentage vet in het bloed zit, en deze hond heeft dus nu gekloonde nakomelingen met precies hetzelfde defect. Sinogene ontwikkelt deze honden voor medisch onderzoek. Het is eenvoudiger om zieke honden te klonen dan om te wachten tot honden op een natuurlijke manier ziek worden. En daarom investeert China flink in dit onderzoek.

Klonen op zich is niet echt nieuw, Dolly, het schaap, werd ruim 20 jaar geleden geboren. Maar honden zijn lastiger, hebben een meer complex celsysteem. De eerste gekloonde hond verscheen daarom pas in 2005. Desondanks is er veel interesse voor het klonen van honden, omdat ze een opvallende hoerveelheid genetische aandoeningen hebben die wij als mens ook hebben, ruim 400 van de 900 bekende.

Maar het bedrijf Sinogene gaat verder in het klonen van eerst gemanipuleerde honden, de Chinese politie heeft al een verzoek gedaan om een soort “superhond” te ontwikkelen en daarna te klonen voor gebruik door de overheid. De eerste exemplaren worden volgend jaar “geleverd”.

Dierenactivisten in en buiten China zijn niet blij met de ontwikkelingen. Om tot voldoende gekloonde honden te komen is er een redelijk grote hoeveelheid “basismateriaal” nodig, en veel mislukt. Een enorm verlies aan dieren dus en een enorme hoeveelheid leed. Ook zouden gekloonde honden veel korter leven dan ‘normale’ honden.

Een andere zorg is de houding van Chinezen tegenover dieren, dierenwelzijn is in het Verre Oosten in het algemeen iets onbekends, wrede behandeling is eerder regel dan uitzondering. Wetgeving omtrent het behandelen van dieren ontbreekt totaal.

Echter, wetenschappers in China vinden de kritiek overdreven. “To see human-animal relations as an ethical question is a concept borrowed from Western religion. In Chinese ethics we don’t have this” aldus Professor Etische zaken aan de Tsinghua Universiteit Zhao Nanyuan. Het lange termijn effect voor velen overtreft de belangen van een individueel dier. “In China we have less problems developing genetically modified technology. I’m pretty sure other countries will be behind China when it comes to human genetic research because of their concerns."

Bij de video: de presentatie van kloon-puppy Longlong op 17 juni jl./ Bij de foto: Long  Long (L) en Apple (R) /Foto via Science and Technology