• Hond laat ouderen vaker bewegen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond laat ouderen vaker bewegen

mar, 06/13/2017 - 14:47

Recente onderzoeken laten zien dat het hebben van huisdieren, vooral honden, heel goed kan zijn voor de gezondheid van kinderen. Maar, zo blijkt uit nieuw onderzoek, juist ook ouderen kunnen profiteren van een hond. Want, zo blijkt, ouderen met een hond voldoen vaker aan de activiteitenniveaus die de Wereld GezondheidsRaad aanbeveelt.

In die richtlijnen staat dat mensen boven de 65 jaar tenminste 150 minuten per week actief bezig moeten zijn, waarbij actief staat voor gemiddeld inspannende bezigheden, eventueel vervangen door 85 minuten echt sportieve inspanningen. Het voldoen aan deze richtlijnen verkleint de kans op hartaandoeningen, diabetes, bepaalde vormen van kanker en depressies.

En ja, zo zeggen de onderzoekers, het hebben van een hond helpt om deze minimale hoeveelheid activiteit inderdaad te halen. Het verschil met eerdere onderzoeken was nu dat het niet ging om de resultaten die mensen zelf opgeven (en dus mogelijk wat geflatteerd zijn), maar om objectieve meetresultaten met behulp van een activPAL monitor. Dat is een op de dij aangebracht apparaatje wat het verschil kan meten tussen lopen, wandelen, of gewoon op de bank zitten.

43 Hondeneigenaren en 43 huisdierloze mensen ter controle werden gedurende drie weken voorzien van de monitor. Alle 86 mensen waren 65+.Gekeken werd in hoeverre mensen actief waren of lekker op een stoel zaten.

Hondeneigenaren bleken tenminste 22 minuten per dag meer te lopen dan de dierloze proefpersonen, en elke dag liepen ze ook nog eens ruim 2700 passen extra. Deze extra activiteit alleen is al voldoende om de richtlijnen van de WHO te evenaren. Ook bleken de hondeneigenaren in de “zit-periodes” minder lang te blijven zitten. Het totaal aan “zittijd” was overigens niet veel verschillend tussen hondeneigenaren en anderen.

Wat in het onderzoek niet duidelijk is geworden, is het oorzaak- of gevolgverhaal. Daarnaast waren alle proefpersonen vrijwilligers voor het onderzoek. Wellicht dat deze groep sowieso al actiever is dan anderen. Of er culturele verschillen zijn kon ook niet worden gemeten, het waren allemaal blanke Britten, geen mensen van een andere afkomst.


Lees ook: Huisdier hebben is goed voor ontwikkeling kinderen


tabel

bron

The influence of dog ownership on objective measures of free-living physical ac…