• Internationale dag van de Geleidehond
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Internationale dag van de Geleidehond

ven, 04/28/2017 - 14:27

Iedere laatste woensdag van april is het de Internationale Dag van de Geleidehond. Blindegeleidehonden maken het leven van blinden oneindig veel simpeler en productiever, en daarvoor mogen we die dieren best eens bedanken. 

De dag vindt normaliter ieder jaar op de derde woensdag in april plaats. Het is een Dag die puur bedoeld is om geleidehonden even te bedanken voor hun harde werk en hun onmisbaarheid in de blinde samenleving. De Dag van de Geleidehond is in het leven geroepen door de The Guide Dogs for the Blind Association (uit Engeland).

Wanneer de dag precies voor het eerst werd gevierd is wat onduidelijk, maar in het algemeen wordt aangenomen dat het 1989 was, de dag van de oprichting van de International Guide Dog Federation.

Verwijzingen naar hulphonden voeren ten minste zo ver terug tot het midden van de 16e eeuw; De tweede lijn van het populaire gedicht  'A was a Archer' is meestal 'B was een blinde man / geleid door een hond'. In de 19e-eeuwse versverhaal Aurora Leigh van Elizabeth Barrett Browning zegt de hoofdpersoon: "De blinde man loopt waar de hond trekt. En zo antwoordde ik." Zelfs eerder zijn er beelden: Al in de eerste eeuw na Christus waren er honden die mensen leiden, zo blijkt uit Romeinse muurschilderingen.

De eerste opleidingsscholen voor geleidehonden werden in de Eerste Wereldoorlog in Duitsland opgericht om de mobiliteit van terugkerende veteranen die blind waren geworden in het gevecht te verbeteren, maar de interesse in dit soort honden buiten Duitsland was niet groot tot Dorothy Harrison Eustis, een Amerikaanse hondenfokker die in Zwitserland woonde,  een artikel schreef over een opleidingsschool in Potsdam, Duitsland, dat in 1927 in The Saturday Evening Post werd gepubliceerd. Eerder in  hetzelfde jaar had een Amerikaanse Senator, Thomas D. Schall van Minnesota een geleidehond ingevoerd uit Duitsland , maar toch werden geleidehonden daar pas bekender toen een inwoner van Nashville, Morris Frank, terugkwam uit Zwitserland nadat hij met een van Eustis's honden had getraind, een vrouwelijke Duitse herder genaamd Buddy. Frank en Buddy begonnen een publicatietour om Amerikanen te overtuigen van de vaardigheden van geleidehonden en de noodzaak om mensen met deze dieren toegang te geven tot openbaar vervoer, hotels en andere ruimten die openstaan ​​voor het publiek.

De eerste service dieren in Groot-Brittannië waren Duitse herders  Flash, Judy, Meta en Folly, die op 6 oktober 1931 in Wallasey, Merseyside, overhandigd werden aan hun nieuwe eigenaren, veteranen die verblind waren in de Eerste Wereldoorlog. Op 30 september 1935 opende  prinses Juliana het Nederlandsch Geleidehonden Fonds in Amsterdam. Hetzelfde jaar leverde trainer Ph. van der Most de eerste Nederlandse geleidehond af: Sunny. 

Er is overigens, in de VS, nog een Nationale Seeying-Eye Dog Day, die vindt normaal op 29 januari plaats.