• Het verziekte systeem volgens Wassenberg
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Het verziekte systeem volgens Wassenberg

mer, 01/11/2017 - 23:03

Vorig jaar werd een foxterrier verscheurd door een pitbull-achtige hond. Een dramatische gebeurtenis, die helaas door heel wat journalisten wordt misbruikt om hun punt te maken. Niet alleen journalisten bezondigen zich echter aan dit soort stemmingmakerij; ook bioloog Wassenberg, beleidsmedewerker bij – hoe kan het anders – de Sophia-vereeniging, ziet een kans om wederom haar aloude punt te maken: de rashondenfokkerij moet verboden worden.

Zijn artikel begint onschuldig en zal veel mensen een gevoelige snaar raken: hoe vreselijk moet het immers zijn als je hond wordt verscheurd door een andere, agressieve soortgenoot? De discussie over zogenaamde vechthonden is alweer een tijd aan het oplaaien en iedereen denkt er het zijne van. Ook Wassenberg steekt zijn mening niet onder stoelen of banken: fokken van honden op kracht en agressie levert potentiële monsters op. Hij haalt er een rapport  bij waaruit moet blijken dat vechthonden favoriet zijn bij criminelen en laat het klinken alsof het bezit van een dergelijk monster je automatisch een crimineel máákt. En ongewild wordt foxterrier Bobby, verscheurd door zo’n monster, hiervan het symbool. Het rapport stelt overigens "Zoals reeds eerder geschreven is niet iedere houder van een dangerous dog crimineel, maar criminelen houden wel eerder een dangerous dog dan een ander type hond".

En dan gaat Wassenberg naadloos over op zijn stokpaardje: het probleem is helemaal niet die vechthond. Welnee! Het probleem is die rashondenfokkerij die dat allemaal mogelijk maakt. Het is knap hoe Wassenberg van bijtgrage bastaarden overschakelt naar rashondenfokkerij, want het verband daartussen is hooguit dat het in beide gevallen gaat om honden en fokken, maar verder gaat de overeenkomst niet. Vechthonden, om maar even te chargeren, hebben weliswaar bepaalde kenmerken gemeen maar rashonden zijn het niet. Sterker nog, er wordt willekeurig gebruik gemaakt van allerlei kruisingen met één bepaald doel en dat is het fokken van hoog-agressieve honden.

Het is bijzonder dat Wassenberg hier zo tegen is, want hij is immers ook fel tegenstander van rashonden? En als die bijtgrage vechthonden iets niet zijn, is het wel raszuiver. Worden er ergens bastaarden gefokt, is het wéér niet goed!

Freakshows

Rashondenshows zijn de grote boosdoener, roept Wassenberg. Maar op rashondenshows is geen agressieve vechthond te vinden. Wel vinden we daar rashonden waarvan we duidelijk en exact weten wie de voorouders zijn en waar steeds meer aandacht wordt besteed aan gezondheid, testen en gezondheid en welzijn.
Freakshows, noemt Wassenberg de hedendaagse hondenshows. Hoe vaak is hij inmiddels al uitgenodigd op die shows? Dat is toch al behoorlijk vaak. Maar niet eenmaal gaf hij gehoor aan zo’n uitnodiging. Toch meent hij precies te weten hoe het er toegaat. Honden met een extreem uiterlijk kunnen er prijzen winnen, zegt hij. Zou Wassenberg weten hoeveel rassen er zijn? Zou hij die rassen eigenlijk herkennen als hij ze zag?

Het fokken van zieke of mismaakte dieren moet aan banden worden gelegd, stelt Wassenberg. Want de overheid zit langs de zijlijn en doet niets, vindt hij. En de rashondensector ook niet. Ach ja. Misschien wordt het tijd dat iemand de Sophia-vereeniging eens de wet laat lezen die alweer een tijdje in werking is. Want er mag dan nog niets geregeld zijn voor de vechthonden, maar blijkbaar is meneer Wassenberg ontgaan dat er zoiets is als de Wet Dieren, met name artikel 2.6.
Het zal je maar gezegd worden als overheid.

Als Wassenberg nou die wet eens gaat lezen, kan de rashondensector verder met de outcross-projecten en de andere dingen waarmee ze alweer een aantal jaren bezig zijn. Wassenberg is van harte welkom eens te komen kijken.


bron

Overheid, stop het ziekelijk doorfokken van rashonden

Reactie Raad van Beheer