Schoenzolen smeriger dan poten van assistentiehonden
Het argument om assistentiehonden de toegang om hygiënische redenen te weigeren kan daarmee van tafel
In Nederland woedt nog altijd de discussie in hoeverre je nu hulphonden, vooral hulphonden van mensen met bijvoorbeeld PTSS, moet toelaten in winkels, horeca en openbare voorzieningen, zoals ziekenhuizen. Immers, anders als bij blindengeleidehonden en ADL-honden zijn dit soort hulphonden meer voor de emotionele steun als daadwerkelijk gericht op het zelfstandig functioneren. Het meest gebruikte argument is dat de honden “vies” zouden zijn, dat het niet hygiënisch is. Recent, nog niet gepubliceerd onderzoek maakt daar korte metten mee, je schoenzolen zijn stukken viezer dan de hond. De defensiekrant, een online uitgave van het ministerie van Defensie, schreef er deze week over.
Radboud-studente Jasmijn vos deed haar masteronderzoek naar “poothygiëne”, naar hoe vies de hondenpoten van een hulphond nu eigenlijk zijn. Veel mensen met een “emotional support dog”, mensen dus waar je niet aan ziet dat de hond een essentieel deel van hun functioneren is, zoals mensen met PTSS, worden opvallend vaak geweigerd. Maar liefst 81% van alle veteranen met een PTSS-hulphond heeft ermee te maken gehad. Regelgeving op dit gebied is op zijn zachtst gezegd vaag, een definitie wat nu een hulphond is en wat niet, is nog altijd niet duidelijk voorhanden.
Jasmijn Vos in de Defensiekrant: “Uit mijn onderzoek blijkt dat 81% van de ondervraagden wel eens is tegengehouden bij een publieke locatie, vanwege de hulphond”, verduidelijkt de studente. “Meestal wordt het dier als ‘vies’ gezien, maar is dat wel terecht?”
Vos maakte voor het onderzoek met 25 assistentiehonden en 215 huishonden een wandeling van ongeveer een half uur. Daarna werden de voorpoten van de hond en de beide schoenzolen van de eigenaar met speciale sponsjes gewreven, om bacteriën te verzamlen. Vos zegt: “In het lab werden deze sponsjes diezelfde dag nog onderzocht op de aanwezigheid van poepbacteriën en clostridium difficile, een bacterie die in ziekenhuizen vaak diarree veroorzaakt.” Daarnaast werd onderzocht hoe de hondeneigenaren hun dieren verzorgen en werden ziekenhuizen bevraagd over hun protocollen. Bij geen van de honden werd clostridium difficile aangetroffen, op 1 van de schoenzolen wel. Poepbacteriën op hondenvoeten bleken ook veel minder talrijk dan diezelfde bacterie op schoenzolen.
“Een mogelijke oorzaak is dat honden zichzelf regelmatig schoonlikken. In hun speeksel zitten bepaalde stoffen die bacteriedodend zijn”, aldus Vos in de Defensiekrant. “Het argument om assistentiehonden de toegang om hygiënische redenen te weigeren kan daarmee van tafel.”
In dit masteronderzoek diergeneeskunde is niet naar de vacht van de honden gekeken. Eerder onderzoek in Utrecht toonde al aan dat de poepbacterie daar nauwelijks in zit. Wel kunnen de bacteriën door aaien van de hond op de handen komen, maar het is sowieso niet de bedoeling dat vreemden de assistentiehond gaan aaien. Vlooienbehandeling en tekenbehandeling bij assistentiehonden is vaak een verplichting, dus komen die gemiddeld minder vaak voor dan bij gewone huishonden.