• COVID-19-test voor huisdieren nu beschikbaar voor dierenartsen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

COVID-19-test voor huisdieren nu beschikbaar voor dierenartsen

mar, 04/21/2020 - 13:50

Idexx Laboratories, Inc. heeft aangekondigd dat het zijn SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR-test voor huisdieren beschikbaar heeft gesteld aan dierenartsen. Het bedrijf liet weten dat het wordt gedaan “als reactie op de vraag van klanten en groeiend bewijs dat in zeldzame gevallen huisdieren van COVID-19-patienten een risico lopen op een SARS-CoV-2-infectie. "

In de afgelopen twee maanden heeft het bedrijf in 17 landen meer dan 5.000 katten, honden en paarden getest die klinische symptomen van de luchtwegen hadden. Geen van de monsters was positief voor het COVID-19-virus.

IDEXX Laboratories, Inc. is een wereldleider in veterinaire diagnostiek en software. Het bedrijf heeft gisteren de beschikbaarheid aangekondigd van de IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR ™ -test voor huisdieren. IDEXX lanceert de test als reactie op de vraag van klanten en groeiend bewijs dat huisdieren die met COVID-19-positieve mensen leven in zeldzame gevallen een risico kunnen lopen op een SARS-CoV-2-infectie. De test zal deze week beschikbaar komen voor dierenartsen in de Verenigde Staten en zal de komende weken over de hele wereld beschikbaar komen.

"We zijn de snel evoluerende wereldwijde volksgezondheidscrisis blijven volgen, met speciale aandacht voor de effecten op huisdieren", zegt Jay Mazelsky , President en CEO van IDEXX Laboratories. "Hoewel er momenteel geen bewijs is dat honden of katten een rol spelen bij het overdragen van de ziekte aan mensen, werd het duidelijk dat het aanbieden van de test belangrijk was om te doen toen we klinisch bewijs zagen dat huisdieren - vooral katten en fretten - in zeldzame gevallen kunnen risico lopen op infectie. En we hoorden van onze klanten over de hele wereld dat dierenartsen een testoptie nodig hadden."

IDEXX's richtlijn, in lijn met die van medische experts, is dat dierenartsen de IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR ™ -test bestellen na overleg met een volksgezondheidsinstantie (bijvoorbeeld een openbare dierenarts voor de volksgezondheid in de Verenigde Staten ) en aan drie specifieke criteria is voldaan:

  • Het huisdier leeft in een huishouden met een mens die COVID-19 heeft of positief is getest op het virus
  • Het huisdier is al getest op vaker voorkomende infecties, en deze werden door een dierenarts uitgesloten
  • Het huisdier (vooral katten en fretten) vertoont klinische symptomen die overeenkomen met COVID-19

IDEXX verwacht niet dat deze veterinaire test een impact zal hebben op menselijke COVID-19-testen of testbeschikbaarheid.

Het begrijpen van COVID-19 en de effecten ervan op de gezondheid van mens en dier ontwikkelt zich heel snel. Toonaangevende gezondheidsautoriteiten en IDEXX-dierenartsen zijn het erover eens dat de overdracht van het SARS-CoV-2-virus in de eerste plaats van mens op mens is en adviseren om asymptomatische huisdieren niet te testen. Sinds half februari heeft IDEXX Reference Laboratories meer dan 5.000 monsters voor het COVID-19-virus getest van katten, honden en paarden met luchtwegklachten in 17 landen. Tot op heden heeft IDEXX geen positieve resultaten gevonden. Dit suggereert dat honden en katten die met geïnfecteerde mensen leven, over het algemeen niet-geïnfecteerd blijven, behalve in zeldzame en geïsoleerde gevallen.

IDEXX is tevens het bedrijf dat de ontwikkeling ondersteunt  van een PCR-testkit, die inmiddels is gevalideerd en speciaal is ontwikkeld voor gebruik bij mensen. Dit initiatief bevindt zich nog in een vroege ontwikkelingsfase.

Bezoek idexx.com/covid19-pet-test voor informatie over de IDEXX SARS-CoV-2 (COVID-19) RealPCR ™ -test voor huisdieren .