• Corona en honden, ook internationaal van alles aan de hand
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Corona en honden, ook internationaal van alles aan de hand

lun, 03/30/2020 - 13:17

Covid-19 is een wereldwijd virus, en treft daarom ook hondeneigenaren wereldwijd. 

Hondeneigenaren in Servië zijn niet blij met het regeringsbesluit om zelfs een korte wandeling voor mensen met honden tijdens een avondklok te verbieden om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen. Boze hondenbezitters hebben de sociale netwerken overspoeld en gewaarschuwd dat het verbod de gezondheid van hun honden kan schaden en frustratie en angst kan veroorzaken bij zowel de dieren als hun eigenaren. Dierenarts Nenad Milojkovic zei dat het overslaan van de avondwandeling de toestand voor honden met urineproblemen zou kunnen verergeren en "de hygiënische basisomstandigheden bij mensen thuis zou verergeren". In Servië loopt de "avondklok" van 5 uur 's morgens tot 5 uur 's middags.
In Zuid Afrika is het wandelen met honden volledig verboden. In Engeland mag het wandelen nog wel, maar mag je de honden niet voor een korte rit naar een uitlaatgebied meenemen, dat valt niet onder “noodzakelijke verplaatsing.”

Hondenbezitters in Nieuw-Zeeland krijgen de opdracht om een ​​stap verder te gaan, aangezien de hele natie de vijfde dag van lockdown ingaat. Kiwi's wordt verteld dat ze hun huisdieren in de 'gezinsbubbel' moeten houden en dat de honden geen interactie mogen hebben met andere mensen buitenshuis. De reden? Iemand die besmet is met coronavirus kan de hond aaien en het huisdier kan naar huis terugkeren met resten van het virus nog op de vacht, aldus de regering. Dieren kunnen het virus niet opvangen, maar ze kunnen wel een kanaal zijn voor infectie. Katten daarentegen mogen helemaal niet het huis uit worden gelaten omdat een katteneigenaar nooit zeker kan weten waar hun huisdier kan zijn geweest. Veterinaire experts geven echter toe dat het risico voor overdracht via dit pad laag is. Gezondheidsdeskundigen weten dat COVID-19 langer op harde, onbeweeglijke oppervlakken zoals metaal en glas overleeft dan op zachte, flexibele oppervlakken zoals bont en textiel.

China heeft ervoor gezorgd dat vleesmarkten die de schuld krijgen van de coronaviruscrisis weer opengaan - met niet alleen vleermuizen en schorpioenen maar ook met bange honden en katten. Het land is begonnen met het opheffen van de beperkingen op bijeenkomsten die het hebben geholpen om het besmettingspercentage van Covid-19 daar terug te brengen tot bijna nul na meer dan 3.000 doden. Konijnen en eenden werden geslacht op een vuile stenen vloer terwijl honden en katten in kooien wachtten om als voedsel te worden verkocht.

In New York, waar corona het hardst zou hebben toegeslagen, is nu een tekort aan adoptiehonden in de asiels. Er is plotseling een aanloop op huisdieren. Muddy Paws Rescue en Best Friends Animal Society melden dat asiels waar ze mee werken, allemaal bijna of bijna geen katten en honden meer hebben na een golf van adopties  die de afgelopen twee weken maar liefst 10 keer zo groot zijn geworden. Nu New Yorkers thuis moeten blijven, een beetje verveeld, zien New Yorkers de viervoetige vrienden blijkbaar als een manier om de op hol geslagen zenuwen te kalmeren.  En niet alleen in New York stijgt het aantal adopties (ook zonder gratis bier, zie dit artikel)..

Corona-quarantaine maakt ook creatief. Antonio Munoz uit Mexico zit al dagen in quarantaine vanwege de corona pandemie. Plots had hij zin in Cheetos-chips. Omdat hij het huis niet uit mag, stuurde hij zijn Chihuahua gewoon naar de supermarkt - met papier en geld.

Munoz plakte gewoon een boodschappenlijstje op de rug van zijn hond "Chokis" voordat hij hem wegstuurde. 'Hallo meneer, verkoop alsjeblieft mijn hond een paar cheeto's, de oranje, niet de rode, ze zijn te pittig', schreef hij op het vel en stopte geld in de halsband van de hond. 'Maar pas op, hij kan bijten als hij niet goed wordt behandeld', voegde hij eraan toe.

In de Verenigde Staten helpt een Golden retriever iemand in zelfquarantaine. Sunny woont bij  eigenaar  Karen Evelth in Manitou Springs. Naast hen woont Renee Hellman, en toen deze zelf in quarantaine ging, bedachten de twee een slimme manier om haar te helpen haar boodschappen te doen. 'Ze heeft de lijst gekregen, ze heeft hem aan Sunny gegeven, Sunny heeft hem aan mij gebracht', legde Karen Eveleth uit. 'Ik ging naar de winkel, haalde haar boodschappen en hij bezorgde ze allemaal bij haar.'  Hellman heeft gezondheidsproblemen en is afhankelijk van zuurstof om te ademen. Ze zegt dat eten en bezoeken van de hond de dagen draaglijker maken.

Foto bij artikel: Antonio Munoz, Facebook

dossier