• Federale regering België bezint zich over ophalen pup
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Federale regering België bezint zich over ophalen pup [update 8-4]

ven, 03/27/2020 - 17:24

Pup uit België halen is onmogelijk...

[update 8-4] Begin deze week is er een definitieve maatregel genomen door de Federale regering in België. Die luidt " De aankoop van dieren kan enkel op afspraak. Bezoekers worden niet toegelaten. De contacten verlopen enkel telefonisch of via videoconferentie, (…. ) Pups en kittens kunnen vanaf de leeftijd voorzien in de dierenwelzijnswetgeving naar hun nieuwe eigenaar vertrekken, mits de verkoop in orde is met de dierenwelzijnsregels. De nieuwe eigenaar mag de dieren komen ophalen, voor zover deze contacten beperkt zijn tot het strikte minimum (waarbij de eigenaar zich alleen verplaatst), enkel op afspraak en mits inachtneming van de social distancing maatregelen." Voor verkoop/transport van pups over de landsgrenzen -deze regeling betreft uitsluitend België en haar inwoners zelf, is nog geen besluit genomen.

Voor adoptie van dieren uit het asiel gelden dezelfde maatregelen, uitsluitend op afstand. Bezoek aan de dierenarts is -onder voorbehoud van noodzaak- wel mogelijk. Trimsalons zijn dicht.

[update 29 maart] Morgen, maandag 30 maart, worden nieuwe regels gepubliceerd voor het ophalen van pups. Het betreft alleen pups die binnen België blijven.  Het wordt mogelijk om puppy's af te leveren aan huis van de nieuwe eigenaar, en ook de mogelijkheid om met 1 persoon per keer een afspraak te maken. De nieuwe regels zullen vermoedelijk vanaf maandag ingaan.

Voor België gelden strenge regels in verband met de quarantaine, regels die ook pupkopers en fokkers treffen.  Zo adviseert de KMSH nu om geplande dekkingen maar uit te stellen en dus tijdelijk niet te fokken. Sowieso is het niet mogelijk om een natuurlijke dekking te doen, reizen met een teef of dekreu valt niet onder “noodzakelijke verplaatsingen”. Dekkingen met kunstmatige inseminatie zijn in principe nog wel mogelijk. Maar de KMSH is duidelijk “In dit stadium is het ongetwijfeld verstandig om geen nieuwe nesten te plannen zonder zekerheid te hebben van de duur van de pandemie.”

Voor Nederlandse en andere buitenlandse kopers van pups is het NIET mogelijk de pups nu te halen. Simpel, ze komen België niet eens in. Maar ook voor Belgische kopers van pups in België geldt in principe een verbod op reizen, aangezien het als “niet noodzakelijk” gezien wordt. Er is één uitzondering op die regel: De Corona-infolijn specificeert dat, ALS en alleen ALS de pup in gevaar is of in een zeer moeilijke situatie is bij de fokker (vooral geconfronteerd zijn met een risico tot van afwijzing van volwassenen honden in de fok), kan de koper de pup gaan ophalen. Daarvoor is wel een speciaal document nodig van de dierenarts waarin het risico wordt uitgelegd en waaronder ook de naam en contactgegevens van de fokker en de dierenarts (met telefoonnummer), zodat de wetshandhavers de feiten indien nodig kan verifiëren. Wie hiermee sjoemelt loopt kans op hoge boetes!

Fokkers kunnen pups ook niet “bezorgen”, en wie een pup gaat ophalen met het openbaar vervoer of taxi is strafbaar. Ook dat is een niet-noodzakelijke verplaatsing.  De enige mogelijke uitzondering –uitsluitend voor België zelf, is het inschakelen van een transportdienst.

De KMSH probeert overigens samen met de ministers van Vlaanderen, Wallonië en het Brussels gewest om duidelijke regels af te dwingen bij de federale regering. Dan zou het op afspraak mogelijk moeten zijn, met inachtneming van alle hygiënemaatregelen, om toch een pup te halen. Dit geldt al voor de adopties in asielen in het Brussels gewest. De reactie van de federale regering wordt snel verwacht.