• Honden blijken prima in staat om "te tellen"
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden blijken prima in staat om "te tellen"

mer, 12/18/2019 - 09:35

Of je hond nu kan tellen (sommigen lijken dat best redelijk te doen) of niet, uit nieuw onderzoek blijkt dat honden wel degelijk een ruw idee hebben van hoeveelheden, zeker als het om treatjes in hun voerbakje gaat. Volgens het onderzoek begrijpen honden “hoeveelheden” op ongeveer dezelfde manier als wij.

Psychologen zien het onderzoek als een doorbraak. Michael Beran, een psycholoog aan de Georgia State University in Atlanta, die niet betrokken was bij het onderzoek, meent "Het vergroot ons vertrouwen verder dat deze representaties van hoeveelheid in de hersenen al vanouds aanwezig is en wijdverspreid onder meerdere (dier)soorten."

Het vermogen om snel het aantal schapen in een kudde of rijpe vruchten aan een boom te schatten, staat bekend als het "geschatte getalsysteem" (approximate number system). Eerdere studies hebben gesuggereerd dat apen, vissen, bijen en honden dit talent hebben. Maar veel van dit onderzoek heeft speciaal getrainde dieren gebruikt die meerdere tests deden en beloond werden voor goede antwoorden. Dat laat de vraag open of het vermogen aangeboren is bij deze soort, zoals bij mensen.

In het nieuwe hebben Gregory Berns, een neurowetenschapper aan de Emory University in Atlanta, en zijn collega's 11 honden van verschillende rassen ingezet, waaronder border collies, pitbullmixen en Labrador/Golden retriever-mixen, om te zien of ze hersenactiviteit konden vinden die geassocieerd was met een gevoeligheid voor getallen. Het team, dat al eerder pionierde bij het scannen van honden in een MRI-scanner, liet hun proefdieren de scanner binnengaan, hun hoofd op een blok rusten met hun ogen gericht op een scherm aan de tegenovergestelde kant (zie video). Op het scherm was een reeks lichtgrijze stippen op een zwarte achtergrond te zien waarvan het aantal elke 300 milliseconden veranderde. Als honden, zoals mensen en niet-menselijke primaten, een specifiek hersengebied hebben voor het weergeven van hoeveelheden, zouden hun hersenen meer activiteit moeten laten zien wanneer het aantal stippen ongelijk was (bijvoorbeeld 3 kleine stippen en vier grote) dan wanneer het aantal gelijk was (vier grote en vier kleine bijvoorbeeld).

Acht van de 11 honden zijn geslaagd voor de test , meldt het team in Biology Letters . Het is intrigerend dat er bij elke hond verschillende hersengebieden oplichten, waarschijnlijk omdat het verschillende rassen waren, aldus de onderzoekers.

"De bevindingen zijn niet verrassend", omdat "verschillende onderzoeken" dit vermogen "gedragsmatig" bij honden hebben aangetoond, "zegt Krista Macpherson, honden-gedragswetenschapper aan de Western University in London, Canada. Toch, zegt ze, is het onderzoek waarschijnlijk interessant voor hondentrainers, omdat het suggereert dat honden meer aandacht kunnen besteden aan het aantal items - bijvoorbeeld als beloning - in plaats van het volume van de items.

Honden en mensen worden gescheiden door zo'n 80 miljoen jaar evolutie. Dus deze ontdekking "biedt enkele van de sterkste bewijzen tot nu toe" dat de meeste zoogdieren geboren zijn met een besef om te tellen.