• Antropomorfisme, wat is dat nu...
Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Antropomorfisme, wat is dat nu...

dim, 12/08/2019 - 16:41

Antropomorfisme, een mooi woord voor het “vermenselijken” van dieren, is het toeschrijven van menselijke eigenschappen en emoties aan een niet-menselijk wezen. In extreme vorm is dat bijvoorbeeld het aankleden van de hond naar de laatste mode, of vertroetelen met oneindig veel speelgoed en zachte bedjes

Maar antropomorfisme is veel meer dan dat, onbedoeld maken we er ons allemaal “schuldig” aan. Is dat slecht? Nee, niet noodzakelijkerwijs. Zo lang we de hond intussen als hond behandelen en niet als vierpotig mens-met-staart, doen we hem in zijn hondenbestaan plezier en recht.

Wat is antropomorfisme nu precies? Het is een samentrekking van twee Griekse woorden, ánthrōpos (ἄνθρωπος, mens) en morphē (μορφή, "vorm").  Het staat voor het toekennen van menselijke trekken, emoties, of intenties aan ‘niet menselijke entiteiten’, zoals dieren en dingen. Volgens psychologen zijn we hier allemaal mee behept, het is een aangeboren eigenschap van mensen. De term komt van de Griekse filosoof Xenophanes, die het overigens had over het toekennen van menselijke eigenschappen aan de goden, om precies te zijn: een blanke huid en blauwe ogen aan Griekse goden en een donkere huid en bruine ogen aan Afrikaanse goden.


premium

 

Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het hele artikel is alleen beschikbaar voor abonnees.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden