• Hoe meer wolf, hoe minder mens nodig
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hoe meer wolf, hoe minder mens nodig

lun, 11/18/2019 - 23:45

Onderzoek suggereert dat hondenrassen met minder kunstmatige selectiegeschiedenis zich meer wolfachtig gedragen.

Hoe dichter een hond, een ras, bij de wolf staat, hoe minder steun hij van de mens nodig heeft. Of andersom, hondenrassen die voortkomen uit een lange kunstmatige selectie zijn minder wolfachtig in hun gedrag dan rassen met minder kunstmatige selectie. In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Royal Society Open Science beschrijft de groep de Universiteit van Pisa en de Universiteit van Milaan gedragsexperimenten die ze met drie hondenrassen hebben uitgevoerd en wat ze hebben gevonden.

Sommige hondenrassen zijn meer wolfachtig dan andere. Degenen die meer wolfachtig zijn, zijn onafhankelijker en meer bereid om zelf problemen op te lossen, in plaats van te kijken naar hun menselijke bazen. In een serie nieuwe gedragsexperimenten vonden de onderzoekers dat dit het geval is met drie hondenrassen: Tsjechoslowaakse wolfhonden , Labradors en Duitse herders. Wolfhonden hebben minder kunstmatige selectie in hun stamboom dan Duitse herders, en Labradors hebben de meeste kunstmatige selectie van de drie rassen.

Om gedragsverschillen tussen de rassen te bepalen, hebben de onderzoekers de hulp ingeroepen van 56 honden. Elk van hen werd getraind om een ​​deksel om te gooien waaronder voedsel lag. Degenen die dat leerden ​​(77 procent van hen) gingen door naar de volgende fase. In het tweede deel van het experiment hebben de onderzoekers het deksel op de grond geschroefd, waardoor het onmogelijk werd voor de honden om het deksel om te keren en het voedsel op te eten.

De reden hiervan was om te zien hoezeer de hond zich tot de mensen zou wenden om het probleem voor hen op te lossen. Dit werd gemeten door te bepalen hoe lang elke hond in de ogen van de mens keek die het experiment begeleide . Om de kans te verkleinen dat andere factoren de resultaten zouden beïnvloeden, werden de honden allemaal getest in hun eigen huiselijke omgeving. Ze werden ook aanvankelijk gekozen voor de studie vanwege overeenkomsten in de opvoeding.

De onderzoekers zien dat er duidelijke verschillen waren in hoe lang de rassen naar de mensen keken - de Tsjechoslowaakse wolfhonden staarden de kortste tijd (minder dan een seconde) en de Labradors staarden het langst (4,5 seconden). De onderzoekers merkten op dat alle honden veel tijd hebben besteed aan het zelf oplossen van het probleem, meestal door naar het deksel  te kijken en eraan te snuffelen. De onderzoekers beweren dat hun resultaten aantonen dat hondenrassen met minder kunstmatige selectie meer wolfachtig gedrag vertonen dan andere rassen.