• American Hairless terrier nationaal erkend
Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

American Hairless terrier nationaal erkend

ven, 10/25/2019 - 13:38

Enkele maanden geleden werd de aanvraag opgesteld voor voorlopige erkenning in Nederland van de American Hairless terrier.
Alle zaken waren prima geregeld en daardoor ging het snel: het ras is vanaf heden nationaal erkend en daarmee op shows in Nederland te zien.

Die nationale erkenning is belangrijk voor de fokkers hier in Nederland.
Niet omdat ze dan naar FCI-shows kunnen - hoewel dat zeker zal gebeuren aangezien de liefhebbers graag grotere bekendheid aan het ras willen geven.
Nee, die nationale erkenning is belangrijk omdat er de fokkers van dit bijzondere ras veel aan gelegen is. het zo gezond mogelijk te houden. En nu er met Nederlandse afstammingsbewijzen gewerkt kan worden is dat veel overzichtelijker te realiseren. De afstamming wordt voortaan met DNA-controles vastgelegd en de gezondheidsuitslagen kunnen nu in de database van de Raad van Beheer worden opgenomen.

De American Hairless Terrier is een klein ras: hoewel de standaard een ruime marge geeft (18-45 cm) is het gemiddelde formaat zo'n 30-35 cm schofthoogte en het gewicht varieert meestal van ongeveer 6 tot 10 kilo. 
Een tenger maar sterk terriertje dus, dat afstamt van het Amerikaanse ras Rat terrier. Deze hondjes werden en worden gehouden voor de jacht op ongedierte, wat ook de AHT nog steeds prima kan.
Deze haarloze hondjes zijn prima gezelschapshonden die het ook in sporten als flyball en behendigheid prima doen.

In het komende nummer van Dogzine zal er aandacht worden besteed aan dit pittige, haarloze hondje.