• Poepende honden op camera
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Poepende honden op camera

lun, 04/16/2018 - 17:02

In Knokke zijn ze er wel klaar mee. De camera’s hingen er al, voor veiligheidsdoeleinden. En die worden nu ook ingezet voor het spotten van mensen die hun hond een drol laten draaien en die dan laten liggen.
De burgervader, Leopold Lippens, is dol op honden maar ook op zijn bewoners. Hij vindt het een simpele zaak: “Ik wil een propere badplaats voor onze bewoners en toeristen.” En dus komen er extra controles op het bij zich dragen van poepzakjes.

Maar Lippens gaat verder: hij gaat alle beschikbare beveiligingscamera’s inzetten om de overtreders vast te leggen. Er zijn er ruim twintig en daar denkt hij een heel eind mee te komen. De beelden gaan worden gescreend en overtreders worden bewaard. Er komt dan een screenshot van de eigenaar en dat krijgt de wijkagent mee op patrouille. Wie herkend wordt krijgt een bon.

Maar mág dat wel? “Dat mag”, zegt Willem Debeuckelaere van de Privacycommissie. “Camera’s mogen gebruikt worden om misdrijven - dus ook kleine inbreuken - te registreren en de overtreders te identificeren. De enige voorwaarde is dat Knokke dat in het politiereglement heeft ingeschreven.” En daar heeft burgemeester Lippens uiteraard voor gezorgd.

België kent heel wat honden, 2.756.276 om precies te zijn. En daar komen klachten van, dat is onvermijdelijk. En ook in België is de hondenpoep een van de hoogst scorende problemen daarbij.
In Oostende werd al aangekondigd dat er gebruik zou worden gemaakt van een DNA-databank. Dat is tot op heden niet gebeurd, wel draait men momenteel proef met camera’s en deze methode zou daar binnenkort van start moeten gaan. De burgemeester van Oostende gaf desgevraagd aan dat de DNA-databank als tweede fase nog wel in de pijplijn zit.