• Nieuw onderzoek, honden zijn toch niet specifiek links- of rechtspotig
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nieuw onderzoek, honden zijn toch niet specifiek links- of rechtspotig

lun, 04/09/2018 - 16:15

We schreven er al eerder over, zijn honden nu –individueel- links- of rechtshandig (of potig)?  Eerdere onderzoeken gaven (al) aan dat veel honden zogenaamd ambidexter, meerpotig zeg maar, zijn.  Al zou de pootvoorkeur ook iets te maken hebben met het temperament.

Heel recent kwam er weer een nieuw onderzoek uit.  Dat onderzoek ging een stap verder. Want onderzoekster Deborah Wells vroeg zich af waarom in alle voorgaande onderzoeken er steeds maar naar een typische handeling –al waren die verschillend, werd gekeken. Zo vond men wel dat honden een bepaalde pootvoorkeur hebben, maar niet of deze ook taakspecifiek is. Links- en rechtshandige mensen hebben dat soms ook, in veel zaken linkshandig, in bepaalde zaken juist weer rechtshandig.

Dus, is pootvoorkeur taakspecifiek? Misschien reikt een hond consequent naar voedsel met de rechterpoot, maar is de kans groter dat hij de linker voorpoot optilt om een ​​trap af te lopen.

Wells en collega's van het Animal Behavior Center in Belfast  testten daarom 32 honden op vier verschillende poot-voorkeurtests om te zien of de voorkeuren van de hondpoot consistent waren tijdens tests. Om de voorkeuren na verloop van tijd te controleren, werd 6 maanden later opnieuw een subset getest. De resultaten verschenen in Behavioral Processes van april..

Alle honden namen deel aan vier tests: de Kong-test bekeek welke poot de honden gebruikten om een ​​Kong met voedsel te stabiliseren; de tapetest beoordeelde welke poot door de honden werd gebruikt om te proberen en een klein stuk plakband te verwijderen dat aan hun neus was geplakt; de “Lift Paw”-test liet zien welke poot de honden bij voorkeur gebruikten om  een ​​poot te "geven"; en de First-Step Test beoordeelde welke poot honden als eerste gebruiken bij het van een afstapje stappen. Voor elke test werden meerdere exemplaren van het pootgebruik geregistreerd om de voorkeurssterkte en -richting te onderzoeken.

Wells' hypothese bleek juist. In plaats van honden met een consistente pootvoorkeur, was het gebruik van de linker of rechter poot in elke voorkeurstest  taakspecifiek. Een hond gebruikt misschien de rechterpoot in de Kong-test, maar tilt de linkerpoot op om een ​​stap te zetten. De onderzoekers concluderen dan ook dat er bij honden geen sprake is van echte pootvoorkeur. Tegelijkertijd bleken testspecifieke poot-voorkeuren in de loop van de tijd stabiel. Alleen de tapetest leverde stress op, en honden probeerden de tape vaak met beide poten te verwijderen, deze raden de onderzoekers dan ook niet aan voor verder onderzoek.

Een eerdere onderzoek van Wells liet zien dat linkshandige honden meer 'negatief' of 'pessimistisch' waren dan rechtshandige of ambidextere individuen (zie link).  Maar dit onderzoek geeft aan dat omdat er geen echte pootvoorkeur bestaat, dit geen juiste basis is voor verder onderzoek naar karakter en gedrag.