• Hond kan gevaar opleveren voor koe
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond kan gevaar opleveren voor koe

mar, 06/05/2018 - 22:31

Het is –bijna- zomer, en we gaan er dus graag wat langer op uit met onze hond, ook het “boerenland” in. Heerlijk lopen met de hond, en hij kan in al die weilanden ook zijn energie nog eens kwijt, lekker rennen. Maar, vervelend genoeg, kan dat zowel voor de hond als voor de buitengrazende koeien gevaarlijk zijn.

In Beieren, Duitsland, hebben ze zelfs speciaal een flyer ontwikkelt om hondeneigenaren ervan te doordringen dat het niet de bedoeling is dat honden over de weilanden rennen. Daarbij kunnen ze koeien opschrikken, die daardoor op hol slaat en zich mogelijk verwond. Maar ook andersom, voor ons stadmensen mag een koe dan wellicht een wat suffig dier lijken soms, zoals elke goede moeder verdedigt ze haar kinderen met verve, een koe die haar kalf bedreigd ziet, kan hond, en mens, aanvallen, en dat kan absoluut gevaarlijk zijn.

Het grootste gevaar  zit hem echter in de uitwerpselen die de hond achterlaat. En daarom vertelt Koe Berta in d flyer ook wat het probleem is. “Ik ben Berta. Ik ben een vegetariër ... Ik ben een echte fijnproever en ik ben bang voor hondenuitwerpselen ... Als ik iets binnenkrijg via mijn voedsel, word ik ziek.”

Ziektes kunnen van hond op koe worden overgedragen via hondenuitwerpselen.. Bijvoorbeeld salmonella, parasieten en hondenlintworm. De gevolgen zijn onder meer  doodgeboorten. Bovendien zijn de koeien er echt heel ziek van en dat betekent economische schade voor de boeren.

Ook kan de hond de bacterie Neospora Caninum overbrengen. Als een hond bijvoorbeeld ergens vruchtwater oplikt na het kalveren van de koe, maar het kan ook via het zogeheten KVV, rauw vlees dus wat de hond eet, gebeuren, komt de bacterie in het darmstelsel van de hond. De bacterie, voor honden verder ongevaarlijk, verlaat via de natuurlijke weg de hond, maar, in een weiland, kan deze weer in de koe terechtkomen. De koe zelf wordt niet ziek, maar het ongeboren kalf kan doodgaan of ernstige hersenafwijkingen krijgen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een animatie laten maken (in 2016 alweer) om mensen te wijzen op de gevaren. Ook kunnen agrariërs een bordje bestelen om hondeneigenaren te informeren. Voor wei nog meer vragen heeft over Neospora, is er een FAQ.