• Vaccin tegen Leishmaniasis kan aandoening ook verminderen na infectie
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Vaccin tegen Leishmaniasis kan aandoening ook verminderen na infectie

ven, 12/07/2018 - 16:43

Leishmaniasis is een vaak dodelijke ziekte die zowel mensen als honden kan treffen. Het is een parasitaire infectie, die wordt overgebracht door zandvliegen.  In het algemeen komt de ziekte vooral voor in warmere landen, en in Europa treffen we de ziekte vooral aan in de landen rondom het Middellandse Zeegebied. 

Door de steeds warmere zomers dreigt de ziekte ook wat op te rukken naar het noorden, alhoewel Nederland en België vooralsnog niet in de gevarenzone liggen. Wel van belang, honden die meegaan naar het zuiden voor vakantie kunnen wel degelijk geïnfecteerd raken (niet altijd zijn de symptomen zichtbaar, ook niet elke hond wordt ziek na een besmetting). Weliswaar wordt de ziekte elk jaar meermaals vastgesteld bij honden die p vakantie zijn gewest in “het zuiden”, en ook mensen, met name militairen in uitzendingsgebieden, lopen de aandoening op. Hoevaak dat gebeurd is onbekend, want er is geen meldingsplicht.

Er is een vaccin tegen de besmetting met de parasiet, alhoewel het pas sinds kort op de (Braziliaanse) markt is. Het RIVM kent het vaccin nog niet. Leish-Tec is in ieder geval effectief gebleken bij preventie. Amerikaans onderzoek heeft nu ook aangetoond dat het vaccin goed kan helpen bij honden die al besmet zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Iowa, gefinancierd door de Morris Animal Foundation, kregen zo uitzicht op een behandelmethode voor de duizenden honden die wereldwijd jaarlijks besmet raken.

Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Vaccine, leverde de eerste klinische studie op voor het vaccin LeishTec ™ bij geïnfecteerde honden. Het vaccin is in de handel verkrijgbaar in Brazilië en wordt vaak voorgeschreven door dierenartsen daar. Onderzoek naar de effectiviteit bij al geïnfecteerde honden was er nog niet, net zo min als onderzoek naar de veiligheid van het vaccin bij die honden.

"Te veel honden sterven elk jaar als gevolg van deze vreselijke ziekte en we hebben alle dingen ontdekt die tijdens de ziekte met het lichaam zouden kunnen misgaan. Ik wilde met middelen komen om dingen goed te laten gaan," zegt Dr. Christine Petersen, universitair hoofddocent Epidemiologie en een van de onderzoekers. "Gewoonlijk voorkomen vaccins infecties, maar sommige, zoals het profylactische vaccin tegen rabiës na blootstelling, kunnen ook na de infectie worden gebruikt. We konden  bewijzen dat dit het geval was met LeishTec."

Het team testte het vaccin in acht Amerikaanse staten op meer dan 400 honden. De onderzoekers splitsten de honden op in controlegroepen en experimentele groepen, vaccineerden de experimentele groepen driemaal in zes weken en controleerden vervolgens elke hond om de drie maanden om de effectiviteit van het vaccin te bepalen. Ze ontdekten dat het niet alleen veilig was om het vaccin aan al geïnfecteerde honden te geven, maar het minimaliseerde ook de ziekte in de experimentele groep. Ook het aantal honden dat overleed verminderde zeer significant.

Canine leishmaniasis wordt veroorzaakt door de parasiet Leishmania infantum en wordt meestal overgedragen door zandbeten in tropische landen. Het kan ook door teven worden doorgegeven aan de pups. De symptomen kunnen variëren van huiduitslag en gewichtsverlies tot blindheid en nierfalen. Behandeling is beschikbaar, maar de meeste honden sterven toch aan de ziekte.

In Zuid Europa zou ca. 20% van alle honden geïnfecteerd zijn.

bron

Randomized, controlled, double-blinded field trial to assess Leishmania vaccine…


 

dossier