• Mogelijke oorzaak Alabama rot gevonden
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mogelijke oorzaak Alabama rot gevonden

Sat, 02/10/2018 - 13:58

Een ziekte die begint met huidklachten, maar uiteindelijk ontwikkelt tot nierfalen en veel honden fataal wordt. Alabama rot is een ziekte die vooral in Groot Brittannië steeds vaker de kop op steekt.

Artsen, specialisten en zelfs wetenschappers tasten in het duister over deze ziekte. Mede daardoor is de behandeling ook erg moeilijk. Slechts 10% van de patiënten overleeft Alabama rot. Een dierenarts die zich eigenlijk specialiseert in vissen komt nu met een mogelijke doorbraak over deze mysterieuze ziekte.

Dr. Fiona Macdonald was degene die de link heeft gelegd tussen een Alabama rot bij honden en een aandoening die bij vissen een soortgelijk ziektebeeld geeft. Aeromonas Hydrophila is een bacteriesoort die bij vissen huidafwijkingen veroorzaakt en uiteindelijk zorgt voor sterfte door nierfalen. De bacterie gedijt het best in zoet of brak oppervlaktewater. Dit komt overeen met het beeld dat Alabama rot vooral voor lijkt te komen in gebieden met een vochtig klimaat en veel water. In vrijwel alle gemelde gevallen van Alabama rot was er sprake van een waterrijk gebied, vaak door veel regenwater. Het aantal meldingen neemt dan ook toe in het najaar. Van 2012 tot 2015 is het aantal meldingen en de tijd van het jaar bijgehouden. Hieruit bleek dat 93% van de meldingen was gedaan tussen november en mei. De overige 7% van de besmettingen vond plaats tijdens de zomermaanden.

De theorie van Dr. Macdonald is dat honden via het water in contact komen met de bacterie. Deze veroorzaakt de huidafwijking zoals we vaak zien bij honden die gediagnosticeerd zijn met Alabama rot. Ze ontwikkelen kleine wondjes of irritaties aan de poten en snuit.  De bacterie produceert vervolgens de giftige stof aerolysine, welke de nieren aantasten met nierfalen tot gevolg. Doordat de bacterie niet zelf de nieren hoeft te bereiken om schade aan te richten kan verklaard worden waarom de bacterie niet is gevonden in de nieren van honden die overleden aan de ziekte.

Er wordt momenteel gewerkt aan het onderbouwen van deze theorie. De “New Forest Dog Owners Group”, gevestigd in een gebied waar veel meldingen van Alabama rot zijn geweest, ondersteunt Dr. Macdonald met een fonds van meer dan 1000,- Britse ponden. Hiermee wordt het bloed en een huidafkrabsel van meer dan 50 honden onderzocht op aanwezigheid van de bacterie. De eerste resultaten zijn positief: een aantal van de tot nu toe onderzochte honden had antilichamen aangemaakt tegen de bacterie. Dit zou de theorie van Dr. Macdonald kunnen bevestigen en hopelijk tot een betere behandeling kunnen leiden.

Alabama rot wordt ook wel idiopathische cutane en renale glomerulaire vasculopathie genoemd, naar het ziektebeeld dat het veroorzaakt. De ziekte werd vernoemd naar de Amerikaanse plaats Alabama, waar het voor het eerst werd vastgesteld. Toch is het momenteel een probleem dat vooral Groot Brittannië teistert. De artsen van Anderson Moore Veterinary Specialists, de huidige specialisten op het gebied van deze ziekte in het land, benoemden onlangs nog 2017 tot het slechtste jaar ooit. Het aantal meldingen was nog nooit zo hoog met een totaal van 37. De teller staat sinds 2012, het moment waarop men is begonnen de ziekte te melden, op 122 gevallen in Groot Brittannië. Tot op heden is Alabama rot nog niet in Nederland vastgesteld.

 

bron

Bournemouth

Somersetlive