• Paar honderd betogers protesteren tegen Hezehof en broodfok
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Paar honderd betogers protesteren tegen Hezehof en broodfok

Mon, 01/22/2018 - 12:45

ond de 350 hondenvrienden uit België en enkelen uit Nederland liepen afgelopen zondag mee in een protestoptocht tegen de uitbreiding van de beruchte puppyfarm “Hezehof” in Molem (gemeente Meldert) in België.  

De eigenaar van de Hezehof heeft bij het gemeentebestuur van Lummen een aanvraag ingediend voor uitbreiding van zijn fokbedrijf met 150 fokhonden. Vorig jaar probeerde hij al om een uitbreiding te krijgen voor 450 honden, maar de protesten aren toen zo luid dat hij de aanvraag nog voordat de gemeente zich er over kon uitspreken introk.  Ook online werd er gedemonstreerd, ruim 13.000 mensen ondertekenden een petitie. Deze optocht werd georganiseerd door VZW Anti Broodfok onder voorzittterschap van Liestbeth Reijniers. Ook nu weer is er een online petitie, deze is door bijna 8200 mensen ondertekend.

demo 2

Alhoewel de optocht/demonstratie vooraf met de nodige organisatorische problemen te maken kreeg, in België moeten dit soort demonstraties tot 4 maanden van te voren worden aangevraagd, lukte het de organisatie om alle vergunningen rond te krijgen. Alleen mocht de tocht niet lang de Hezehof zelf lopen, uit angst bij de gemeente voor ongeregeldheden.

De Hezehof is een beruchte broodfokker, de lijst met klachten over doodzieke pups op internet is lang, en al sinds het begin van deze eeuw laten mensen weten hoe slecht het is. De uitbater zelf weet van geen kwaad “Elke pup die ik fok is er eentje minder uit het Oostblok” zo verdedigd Geudens zijn handel.

De betoging zelf verliep vreedzaam, de politie was aanwezig maar hoefde nergens op te treden. De organisatie had zich vooraf ook zeer duidelijk uitgelaten over hetgeen van de deelnemers verwacht werd, beschaafde borden, rommel opruimen en niet wildparkeren.

demo

België, ondanks de woorden van Minister dierenwelzijn Weyts, is nog altijd een spil in de hondenfok, illegaal en legaal. Oosteuropese fokkers nemen bedrijven over, maar ook lokale fokkers hebben er soms heel grote fokbedrijven.  Veel honden komen ook de grens met Nederland over.

Op 13 februari beslist de gemeente Lummen over de vergunning van de Hezehof.