• Kinderverhaal over wurgen hond zorgt voor ophef in India
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kinderverhaal over wurgen hond zorgt voor ophef in India

Sat, 03/30/2019 - 19:24

Een herder in India merkt dat steeds meer van zijn geiten verdwijnen. Vreemd, want zijn trouwe waakhond houdt de wacht. Dus besluit de herder en nachtje zelf de wacht te houden. En wat ziet hij, de waakhond is de boosdoener, die pakt elke nacht een geit. “De herder was woedend, met een stok sloeg hij wild in op de hond. Nadat hij de hond halfdood had geslagen, deed hij een touw rond zijn nek en hing hem op in de boom. De hond smeekte voor zijn leven. ‘Zelfs de wolf en de tijger straf je niet zo hard’. Maar de herder was onverbiddelijk, en trok het touw aan. De ontrouwe hond werd gewurgd. Zo werd ontrouw gestraft.”

Het verschijnen van dit verhaal, een soort fabel met het bekende stichtelijke kantje, in een Indiaas boekje voor heel jonge kinderen werd echter niet goed ontvangen. Vooral de tekeningen erbij van de in de boom hangende hond, en het voorbeeld voor diezelfde jonge kinderen van dierenmishandeling, schoten bij veel Indiase dierenliefhebbers in het verkeerde keelgat. Tirades en verwensingen waren het deel dat Educatieve uitgeverij Navneet over zich heen kreeg.

Ook Dogzine vroeg bij Navneet na of ze dit verantwoord vonden. De uitgever liet direct weten dat deze inhoud in het boek niet geschikt is voor kinderen, en dat de uitgeverij geen enkele vorm van dierenmishandeling steunt. Helaas was het verhaal meegenomen, “. The story in question has unfortunately slipped through the cracks.” De uitgever zou ook allerlei asiels (500 in total) met meer dan 300.000 dieren in Gujarat en Marahastra steunen.

De hele oplage van het boekje “It’s Story time” wordt uit de schappen gehaald en vernietigd, zo laat de uitgever weten. “Navneet deeply regrets publishing this story in question and is recalling all of its copies from the market immediately. In addition, we are ensuring that such content never slips through again.”

Een panel van wetenschappers en raadgevers moet dergelijke fouten in de toekomst voorkomen. Daarnaast komt de uitgever in samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties in India met een serie boeken over de zorg voor dieren.

bron

Animal Matter to me Mumbai, Facebook