Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Eigenaar gecoupeerde hond is agressief en onaangenaam

Wed, 07/06/2016 - 20:34

Eigenaren van gecoupeerde honden zijn agressief en narcistisch, en gecoupeerde honden zelf zijn agressief. Dat althans is de mening van de gemiddelde Amerikaan. Nu in Amerika de discussie over couperen voor de deur staat, is het daar tijd voor onderzoek. Niet bij de honden, niet bij de baasjes, maar bij de omgeving.

De staart en oren couperen.  In Nederland komt het nog voor -voor hier geboren honden illegaal-  en er komen uit diverse buitenlanden nog altijd gecoupeerde honden het land in. Buiten onze landsgrenzen is het een vaker voorkomend gezicht, ondanks het redelijk pan-europese coupeerverbod. In veel landen iets waar nog weinig de hand aan gehouden wordt.

Zodra we de oceaan oversteken is het verbod nog ver weg. In bepaalde staten en is het inmiddels al va kracht (British Colombia, Newfoundland en Labrador in Canada, Pennsylvania en Maryland in de VS), maar actiegroepen die couperen willen behouden roeren zich zowel op internet als in de lobby-sfeer.  Tijd voor Katelyn Mills et. al. om eens te onderzoeken onder Amerikanen wat er over gecoupeerde honden en hun eigenaren wordt gedacht.

Couperen, van oorsprong uit de Romeinse tijd waarbij het couperen van de staart rabiës zou tegengaan, het couperen van de oren was om verwondingen bij hondengevechten en de jacht te voorkomen, staat op het Noordamerikaans continent onder druk. De huidige reden om te couperen is vooral om staartverwondingen en oorinfecties te voorkomen -aldus de voorstanders-  en puur cosmetisch. Amerika kent 152 rassen (erkend door de AKC), een derde van die rassen wordt vaak gecoupeerd.

Voor hun onderzoek kregen de proefpersonen foto's te zien van drie populaire, vaak gecoupeerde rassen (Dobermann, Boxer, Miniatuur Schnautzer) en één minder populair maar vaak gecoupeerd ras, de Griffon de Bruxelles. Deze laatste vooral omdat hij een echt klein "toy"-ras zou zijn.

Iets meer dan de helft van de proefpersonen (58%) kon aangeven dat een hond met gecoupeerde oren of staart operatief behandeld was, 42% dacht toch echt dat het om genetische invloeden ging waardoor  de staart of oren afweken, iets wat natuurlijk in een aantal hondenrassen wel voorkomt).

Eerder onderzoek had al aangegeven dat mensen de hond een karakter toedichten op basis van uiterlijke kenmerken. Een zwarte hond zal vaak langer in het asiel zitten, zwart wordt als minder lief gezien.  Ook couperen draagt daar aan bij.

Want inderdaad, de gecoupeerde hond werd door de proefpersonen als meer agressief gezien tegen zowel mensen als andere honden.  Alleen de Miniatuurschnautzer week daarbij af, maar gecoupeerde Dobermanns en Griffons zijn -volgens de toeschouwer-  veel minder te vertrouwen. Niet-gecoupeerde honden zouden juist veel speelser en liever zijn.

Maar niet alleen de hond, ook de eigenaar krijgt ervan langs. Een vrouw met gecoupeerde hond is -volgens de Amerikanen- veel agressiever en dominanter dan de dame met natuurlijke hond. Bij mannelijke eigenaren werd deze ook als agressiever, maar zeker ook als veel meer narcistisch gezien, een minder warme persoonlijkheid en ook minder competent in de zaken waar hij beroepsmatig mee bezig is.

Voor de Amerikanen betekent dit een aanzet tot het maken van publiekscampagnes over  couperen. In Nederland komt het weinig voor, maar opnieuw toont het aan dat uiterlijke kenmerken van de hond hun weerslag hebben op en de hond, en de eigenaar.

Tail Docking and Ear Cropping Dogs: Public Awareness and Perceptions


 

dobermann