• Gecastreerde teven hebben minder sociale vaardigheden
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Gecastreerde teven hebben minder sociale vaardigheden

Wed, 02/13/2019 - 17:56

Over de gevolgen die castratie van een hond heeft op de gezondheid wordt al steeds meer bekend, maar de gedragsveranderingen zijn nog een onderbelicht onderwerp. Een klein onderzoek van een Italiaanse universiteit richtte zich juist hier op. Ze onderzochten welk effect castratie van een teef heeft op de sociale vaardigheden van de hond. De conclusie? Gecastreerde teven zijn minder in staat om zich sociaal te hechten aan mensen en hebben minder aandacht voor ze.

Anna Scandurra van de universiteit Naples Federico II gebruikte voor dit onderzoek 40 honden, allen Labradors en Golden Retrievers die nog nooit een nest hadden geworpen. 18 teven waren intact terwijl 22 gecastreerd waren. Alle deelnemende honden waren huishonden en van een ras dat bekend staat om een hoge mate van sociaal gedrag. Scandurra stelde dat met de castratie van een teef, waarbij de eierstokken worden verwijderd, ook belangrijke hormonen worden weggehaald die invloed hebben op het sociaal gedrag van de hond. De eierstokken zijn onder andere verantwoordelijk voor de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen, zoals progesteron en oestradiol. Deze hormonen zijn op hun beurt verantwoordelijk voor typische vrouwelijke kenmerken. Niet alleen de vrouwelijke cyclus is te danken aan deze hormonen, maar ook de binding die een vrouwelijk dier maakt men soortgenoten en daarmee een belangrijk onderdeel van de sociale vaardigheden. Het onderzoek was vooral gericht op hoe de honden reageerden op mensen. Dit werd getest door de honden verschillende opdrachten te laten uitvoeren waarbij ze de hulp van een mens kregen. De honden werden één voor één in een testruimte gelaten samen met een voor hen onbekende helper. De helper had een belangrijke taak: in de testruimte stond een puzzel en de helper gaf de hond aanwijzingen door in de juiste richting te wijzen. In dit geval twee voerbakken, met onder één bak een lekkernij. De hond kon z’n voordeel doen met de hulp van deze personen, die naar de voerbak wees waaronder de lekkernij lag. Vervolgens werd getest of en hoe snel de hond reageerde op deze aanwijzing.
De intacte teven in het onderzoek zaten allemaal in de anoestrus, de seksueel inactieve fase waarin de hormonen dus het meest stabiel zijn. De gecastreerde teven waren gecastreerd op een gemiddelde leeftijd van 13 maanden. Alle honden woonden al van pup af aan in een gezin als huishond en waren goed gesocialiseerd. Voordat de test begon kregen alle honden 5 minuten de tijd om de testruimte te onderzoeken en ze waren allen minimaal 4 uur van te voren niet meer gevoerd.

De resultaten van het onderzoek bevestigden de stelling van Scandurra. De gecastreerde teven reageerden minder goed op de aanwijzingen van de helper dan de intacte teven.
Van de intacte teven reageerde 75% op de aanwijzing door de juiste voerbak te kiezen, ten opzichte van slechts 50% van de gecastreerde teven. Behalve het maken van de juiste keuze, en dus het correct interpreteren van lichaamstaal, was ook het al dan niet reageren op de helper een onderdeel waarin de twee groepen verschil lieten zien.
Van de gecastreerde teven reageerde 38% helemaal niet op de aanwijzing, vergeleken met 13% van de intacte teven. Tot slot hadden de gecastreerde teven meer tijd nodig in het reageren op de aanwijzing. De intacte honden deden hier gemiddeld een seconde over terwijl gecastreerde teven trager reageerden met een gemiddelde reactietijd van 3 seconden. Dit resultaat geeft inzicht in het gedrag van gecastreerde teven in het dagelijks leven. Het toont aan dat de vrouwelijke hormonen die worden weggenomen met het verwijderen van de eierstokken van belang zijn bij het aangaan van sociaal contact. “Het is duidelijk bewijs van verzwakte communicatieve vaardigheden van gecastreerde teven.” Dit kan in het dagelijks leven doorwerken in de opvoeding en training van de hond, omdat een gecastreerde hond meer tijd nodig lijkt te hebben", aldus de onderzoekers.

 

bron

Ovariectomy Impairs Socio-Cognitive Functions in Dogs

dossier