• FDA waarschuwt tegen "botsnacks"
Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

FDA waarschuwt tegen "botsnacks"

Wed, 11/29/2017 - 12:44

De Amerikaanse Food and Drug Administration, FDA, waarschuwt hondeneigenaren tegen zogenaamde “bone-treats”.  Het gaat om snacks voor de hond  gemaakt van echt bot, soms bewerkt, soms met een bepaalde toegevoegd smaak. Dergelijke snack kunnen ervoor zorgen dat je plotseling naar de dierenarts moet, een operatie kan verwachten of zelfs dat je hond overlijdt.  Veel eigenaren weten al dat het geven van kippenbotten, of, zeker in de VS, kalkoenbotjes, niet verstandig is, maar de FDA breidt het advies uit.

Bone-treats, bottensnacks, verschillen van echte botten doordat ze achteraf bewerkt zijn, in tegenstelling tot de rauwe botten van de slager. In de VS zijn allerlei van dit soort “botten” verkrijgbaar, met namen als Hambot (Ham bone), Ribbotten (Rib Bones) en Smokey Knuckle Bones. Dit soort botten worden gedroogd door roken, verhitten in de oven, en bevatten meestal toevoegingen als conserveermiddelen, smaakversterkers en kruiden en specerijen. Er zijn inmiddels 68 gevallen bij de FDA gemeld van ziekte of dood. Volgens FDA-dierenarts Carmela Stamper moet je erg uitkijken ““Giving your dog a bone treat might lead to an unexpected trip to your veterinarian, a possible emergency surgery, or even death for your pet.”

Gerapporteerde ziektes zijn onder meer blockades van het maag-darmstelsel, verstikking, verwonding van de mond of keelholte, overgeven, diarrhea, bloedende anus en – in 15 gevallen-  overlijden. De ingediende rapporten gingen over 90 honden (in enkele gevallen meer honden per rapport) en werden ingediend door dierenartsen. In zeven gevallen ging het ook om het product zelf, dat beschimmeld of al aan het versplinteren zou zijn.


bron

FDA