• Menselijke eicel "bevrucht" door hond voor kunstproject
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Menselijke eicel "bevrucht" door hond voor kunstproject

Sun, 10/15/2017 - 14:13

Liefde voor honden? Liefde voor kunst?  Of gewoon een project om mensen te schokken? Een Sloveense kunstenares heeft haar eigen eicellen laten bevruchten door een van haar honden voor een zogeheten “award-winning project”.

Het gaat overigens niet om een echte bevruchting, maar om kunstmatige inseminatie, en dan niet met spermacellen, maar met zogeheten somatische cellen, die dus niet voor –als het al mogelijk was- voortplanting kunnen zorgen (Mensen en honden hebben een afwijkend aantal chromosomen, dus bevruchting is ook medisch onmogelijk). Desondanks liet kunstenares Maja Smrekar haar eicel samensmelten met een cel van haar lievelings-border Collie “Byron”. Het resultaat van de samensmelting is volgens website Ars electronica “the result is a hybrid cell, inherent in which is a dystopian scenario but which could create a new species whose chances of survival on Planet Earth are better than ours”

Smrekar maakt een hele serie kunstwerken/projecten om de relatie tussen mens en hond te vieren. Daaronder vielen het borstvoeden van haar andere hond, de IJslandse herder Ada, nadat de kunstenares zelf wel een lactatie-bevorderend dieet had gevolgd. Voor een parfumproject gebruikte ze serotonine, een gelukshormoon, van haarzelf en van Collie Byron om een geur te maken die ze zelf “ I Hunt Nature and Culture Hunts Me” noemt.

Het hele kunstproject “K-9_topology” won de Golden Nica voor Hybrid Kunst in de Prix Ars Electronica. De jury omschreef het als “"K-9_topology is a true hybrid artwork with a profound bio-political message and is certain to bring a lot of discussion to the audience from both the art and science sides.”  Daarbij zat een geldprijs van 10.000 euro.

De kunstenares zelf omschrijft het project als “Within this frame, I am interested in metabolic pathway processes that trigger emotional motif which connects two species: humans and dogs to successfully coexist together.

 

 

bron

Maja Smrekar