• Hond ruikt angst van baasje
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond ruikt angst van baasje

Thu, 10/12/2017 - 14:04

Als je hond afgaat op iemand die eigenlijk niet zo gek is op honden, of zelfs bang, dan roepen we het maar al te graag “hij ruikt dat je bang bent”.  Meestal een dooddoenertje, maar uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt het gewoon waar te zijn. Alleen nog niet zozeer voor vreemden, maar wel voor de eigenaar, je hond ruikt aan je dat je bang of vrolijk bent. Het effect, je hond is ontspannen zolang je “vrolijk” ruikt, maar wordt meer alert jegens andere mensen als hij ruikt dat je bang bent.

Het is een van de eerste onderzoeken waarin specifiek gekeken is in hoeverre honden emoties kunnen ruiken, en dat ze hun neus ook daadwerkelijk gebruiken om de gemoedstoestand van hun eigenaar te bepalen. Aan de Universiteit van Napels (Italië) werd de research uitgevoerd onder leiding van Professor D’Aniello, en het is gepubliceerd in Animal Recognition.

In het onderzoek werden menselijke zweetmonsters gebruikt. Het zweet was bij de proefpersonen afgenomen na het zien van een vrolijke film (Jungle book)  en een enge film (The Shining)

Vervolgens werden in totaal 40 honden getest, apart in een kamer met een zweetmonster, hun eigen baas en een voor de hond vreemde persoon. Als het zweetmonster “vrolijk” was waren de honden veel eerder geneigd om belangstellend aan de vreemde persoon te gaan snuffen, dan wanneer ze het “bange” monster roken, dan bleven ze dicht en afwachtend bij de eigenaar, terwijl ze duidelijk stresssignalen lieten zien. Volgens de onderzoekers is dat omdat een hond zich eerder prettig in een situatie voelt als zijn baas dat ook doet, en veel voorzichtiger in de situatie als de eigenaar onrustig is.

“Honden hebben een buitengewone eigenschap dat ze geuren in de lucht kunnen waarnemen, en dat hun geurcentrum een belangrijke rol speelt bij het reguleren van hun sociale leven en relaties” aldus de auteurs.

De angstlucht van personen werd door ons mensen nauwelijks waargenomen, maar het effect van de geur op honden was zeer opvallend. Overigens zijn honden wel de dieren met ongeveer de grootste gevoeligheid voor chemische signalen uitgezonden door mensen. Of dit een van de gevolgen is van de domesticatie of gewoon een “oergevoel” is nog niet duidelijk. D’Aniello wil nu uitzoeken waarom honden bij een angstlucht van hun eigenaar juist aan zijn zijde blijven, en niet de vreemde persoon aanvallen of anderszins proberen te verdrijven. Overigens werd dit onderzoek uitgevoerd met alleen Labradors en Golden Retrievers, honden die bekend staan om hun rustige, sociale gedrag. Andere rassen zouden dus wel heel anders kunnen reageren.

bron

Interspecies transmission of emotional information via chemosignals: from human…