• FCI wil einde aan kritiek
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

FCI wil einde aan kritiek

Tue, 10/03/2017 - 13:38

De afgelopen twee jaar is de FCI regelmatig het mikpunt van felle kritiek van aangesloten leden, Nationale kennelclubs, geweest.  Vooral de keus voor China als gastland van de World Dog Show in 2019 leverde een stroom van reacties op van onder meer de Scandinavische kennelclubs, met de Noorse NKK als meest uitgesproken criticaster. Maar ook de Raad van Beheer wil van China  zien dat er concrete stappen genomen worden in het verbeteren van dierenwelzijn.

Daarnaast kreeg de FCI veel kritiek n.a.v. een expositie van windhonden in St. Petersburg, waarbij een graatmagere hond tot Best of Breed werd uitgeroepen. Ook daar waren diverse aangesloten leden het niet mee eens.  En steeds werd de kritiek van de leden ook via Social Media kanalen gedeeld. Voorzitter Rafael de Santiago liet via een blog op de FCI-site al weten dat hij lang niet altijd blij is met de rol van Social Media: " There is no control on social media. Platforms like Facebook and Twitter allow anyone and everyone to share opinions which makes for interesting conversation, but it can be very dangerous. Social media must be continuously monitored to maintain a positive content."

Het lijkt daarom een bijna logisch gevolg dat er op de aanstaande agenda van de algemene Vergadering van de FCI, in Leipzig, een opvallend punt is toegevoegd. In een voorstel wil de FCI vast laten leggen dat kritiek via openbare kanalen door aangesloten leden niet langer is toegestaan. Annex 28a van de agenda bespreekt de volgende toevoeging aan de statuten "Volledige leden, aspirant leden (associate members),contractpartners en samenwerkingspartners mogen de vereniging niet langer beledigen/krenken  op een kwaadaardige, publieke of officiële manier."

statuten

Desgevraagd laat de FCI weten daar nu nog geen commentaar op te willen geven. " As you know, the FCI members are the only entities to which we report and to which we are responsible.  Therefore, we shall not express any comments until the FCI General Assembly has taken place and the opinions of the FCI members have been expressed officially.

Dat de FCI kritiek en vragen steeds meer  binnen de eigen gelederen wil houden  wordt ook duidelijk nadat er zeer recent opnieuw een bijzonder magere hond met een titel ging strijken, in China ditmaal. Keurmeester in deze was Franki Leung, geschorst voor 12 jaar door de Kennelvereniging van zijn land HongKong, maar inmiddels  keurend voor de China Kennel Union. Op vragen van Dogzine laat de FCI weten dat er inderdaad vragen zijn binnengekomen van aangesloten leden (onder andere Noorwegen), en dat deze leden antwoord hebben gekregen.  De NKK publiceerde deze antwoorden net vandaag op de website. De FCI zegt:

  1. Uit de informatie die wij gebben verzameld, hebben3 dierenartsen alle honden aan het begin van de show gezond bevonden. Bijgevolg werden de honden niet door ongezond beschouwd door de deskundigen.  
  2. Er is een officiele klacht ingediend bij de nationale kennelclub omdat uit de foto's bleek dat de hond te mager was. 
  3. Er is contact opgenomen met 4paws om richtlijnen op te stellen voor de dierenartsen bij de ingang van het expositieterrein om honden beter te kunnen beoordelen

Over de positie van Franki Leung, waar de Hong Kong Kennel club op 27 september jl. nog een brief over schreef aan de FCI, laat de FCI weten dat " the judging status of Mr Leung was clarified long ago by an independent body specifically appointed for this task."  Franki Leung zelf wilde niet reageren op vragen over de brief van Hong Kong of de keuring van de windhond.

kennelclubhongkong