• In beslag genomen "vechthonden" mogen alsnog worden ingeslapen
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

In beslag genomen "vechthonden" mogen alsnog worden ingeslapen

Fri, 04/21/2017 - 14:11

Zestien van de vijfentwintig honden die  in oktober vorig jaar in beslag werden genomen bij een inval in een huis in Amersfoort, Soest en Zeist, mogen alsnog worden afgemaakt. Dat besloot de Haagse voorzieningenrechter eerder vandaag. De eigenaren van de honden hadden een zaak aangespannen om de dood van de honden te voorkomen, maar de rechter oordeelde anders.

Volgens Rechter van Ham heeft het team van de Universiteit dat de honden onderzocht gelijk. Zelfs de pups zijn niet meer te socialiseren, zo meent de rechter, ook al heeft het onderzoek plaatsgevonden nadat de pups drie maanden in een afgesloten kennel waren opgesloten, en het onderzoek van het "assesment-team" gericht was op het specifiek uitlokken van een vechtreactie. "Dat de tests niet zijn toegespitst op de pups en dat deze worden uitgevoerd in de voor de honden ongunstige situatie dat zij in een kennel verblijven wordt weliswaar gesteld, maar onvoldoende onderbouwd. Dat een groot deel van de test bestaat uit het uitdagen, bedreigen of angstig maken van de honden, zoals het Comité Dierennoodhulp heeft betoogd, is naar het oordeel van de voorzieningenrechter inherent aan het doel van de tests, namelijk het maken van een inschatting van het risico op (bijt)incidenten en betekent op zichzelf nog niet dat de tests daarmee ondeugdelijk zijn." zo is in het vonnis te lezen.

In oktober werden er in de woning van Stephanie B. uit Amersfoort maar liefst 25 pitbulls, waaronder 11 puppy’s, aangetroffen. Drie van deze dieren waren gewond. Er werd vermoed dat de dieren werden ingezet bij hondengevechten. De eigenaren zijn tijdens de inval aangehouden op verdenking van het organiseren van een hondengevecht.

Nietjes

In het proces-verbaal van bevindingen is per in beslag genomen hond een verklaring van een dierenarts opgenomen. Over de in beslag genomen pups verklaarde de dierenarts dat de hondjes te mager waren en dat ze niet goed verzorgd werden. Ook de  volwassen honden waren niet goed verzorgd, te mager, soms ook te agressief. Ook bleken de honden oude en nieuwe bijtwonden te hebben. bij een van de honden was een wond met nietjes gehecht. Uit het proces-verbaal: "Wij troffen diverse diergeneesmiddelen, wondverzorgingsmiddelen, groeihormonen, hechtmateriaal en infuusmateriaal aan. Ook werden in alle drie de woningen zogenaamde breaksticks aangetroffen.(…)  In pand A (woning van [eiseres sub 1] ) werd op een slaapkamer waarschijnlijk bloed op het tapijt en vensterbank aangetroffen.(…)Later zagen wij bij het bekijken van beelden op deze camera een hondengevecht dat plaatsvond in deze slaapkamer.(…)  Op de beelden zagen wij een zwarte en een bruine hond vechten.(…) Gelet op de datagegevens en de verse verwondingen (…) bij de in beslag genomen honden [hond 1] en [hond 2] (…) vermoeden wij dat dit de honden zijn geweest die gevochten hebben in de woning van [eiseres sub 1] te [woonplaats 1] op 5 oktober 2016." 

De officier van justitie had opdracht gegeven om de in beslag genomen honden te onderwerpen aan een uitgebreide gedragstest. Het  Assessmentteam van de Rijksuniversiteit Utrecht gaf het advies ´euthanasie´. De Universiteit  kwam tot dit advies op basis van het agressieve gedrag dat de honden naar mensen en andere honden, vooral bijtgedrag. Ook zijn de honden moeilijk onder controle te houden.

Speciaal gefokt

De vrouw en de twee mannen spanden een kort geding aan en vroegen de kortgedingrechter in Den Haag om een second opinion door door hondendeskundige Martin Gaus of een specialist van het Comité Dierennoodhulp. Beide boden hun diensten kosteloos aan. Landsadvocaat Gijsbrecht Nieuwland twijfelde:“Het zijn honden die al aan gevechten hebben deelgenomen of pups die speciaal voor dat doel zijn gefokt. Volgens de deskundigen krijg je dat niet meer veranderd. Ze zouden de rest van hun leven achter tralies moeten zitten.”

De drie verdachten, die later dit jaar zelf voor de rechter moeten verschijnen, verklaarden de honden te trainen voor sportieve krachtmetingen met andere pitbulls, waarvoor ze bekers en medailles voor zouden hebben gewonnen.

Om het in laten slapen te verbieden was dit kort geding aangespannen. Met deze uitspraak kan dat alsnog plaatsvinden. De rechter die de uitspraak deed was overigens dezelfde als diegene die Volkert van der G. niet aan banden wilde leggen.

bron

De volledige uitspraak