• Xylitol: een gevaar voor de hond
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Xylitol: een gevaar voor de hond

Mon, 02/06/2017 - 16:13

Voor mensen is xylitol een populaire suikervervanger in suikervrije of lightproducten. Het menselijk lichaam gaat goed om met xylitol en ondervindt er zelfs voordelen van. Het is goed voor ons gebit, bevat weinig calorieën en vereist nauwelijks insuline bij de opname in het lichaam, waardoor het ook geschikt is voor diabetici. Veel suikervrije producten bevatten xylitol, en van steeds meer voedingsmiddelen verschijnt er een suikervrije versie.

Xylitol is voor honden echter zeer gevaarlijk. Zelfs bij inname van kleine hoeveelheden kunnen ernstige gezondheidsproblemen ontstaan. Een reëel gevaar met de opkomst van lightproducten! Vreemd genoeg zijn de voordelen van xylitol voor mensen nou juist precies wat het gevaar is van deze voedingsstof voor honden. Xylitol werd ooit ontdekt in de bast van berkenbomen in Finland en de populariteit nam al snel toe toen men de eigenschappen ontdekte. Het is een natuurlijke zoetstof die net zo zoet is als suiker, en daarom als vervanger van suiker kan dienen in verschillende voedingswaren. Een groot verschil is de opname van xylitol in het menselijk lichaam. Xylitol bevat ongeveer 40% minder calorieën dan suiker en wordt bovendien langzamer opgenomen in het lichaam, waardoor de alvleesklier amper insuline hoeft aan te maken. De aanmaak van insuline is problematisch bij diabetici, waardoor xylitol wel veilig te gebruiken is voor hen. Voor veel producten voor diabetici wordt suiker daarom vervangen door xylitol, en ook in afslankproducten wordt deze methode vaak toegepast om het aantal calorieën te verminderen.

Klik op de afbeelding om deze als pdf te downloaden

xylitol graphic

Hoewel xylitol bij mensen langzaam wordt opgenomen en er nauwelijks insuline aan te pas komt, is dit bij honden een heel ander verhaal. Bij hen vergt de opname van xylitol juist extreem veel insuline. Dit veroorzaakt een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel die levensgevaarlijke gevolgen kan hebben. Symptomen van een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) zijn spierzwakte of algehele zwakte en (extreem) beven. In ernstige gevallen verliest de hond het bewustzijn en kan komen te overlijden. Een ander effect van xylitol op het lichaam van de hond is leverfalen. In korte tijd worden veel levercellen afgebroken waarmee de leverfunctie ernstig in gevaar komt. Helaas is de kans op een xylitolvergiftiging relatief groot vanwege het grote aantal producten waar xylitol in verwerkt zit.

kauwgum

De meest bekende producten zijn kauwgum en pepermunt, maar je vindt het ook in tandpasta’s, pindakaas, (ontbijt)koeken, snoepgoed, zoetjes, frisdranken en ijs. Xylitol is één van de meest gebruikte stoffen als suikervervanger vanwege de gunstige eigenschappen voor het menselijk lichaam. Bij alle producten waar kunstmatige zoetstoffen aan zijn toegevoegd, zal men rekening moeten houden op xylitol in de ingrediëntenlijst. En laat je niet foppen, ook in groente en fruit komt soms xylitol voor. Onder andere in bloemkool, aardbeien, frambozen, pruimen en maïs. Wel is de hoeveelheid xylitol hierin vaak laag, zodat een enkele aardbei of framboos niet zo snel kwaad zal doen.

Behandeling van een xylitol vergiftiging?

Als een hond xylitol heeft binnengekregen is snel handelen van groot belang. Als het minder dan 30 minuten geleden is dat de hond de stof heeft binnengekregen kan braken zinvol zijn om het uit het systeem te krijgen voordat het wordt opgenomen door het lichaam. Als het langer geleden is, is monitoren van de hond het beste alternatief.

Licht altijd de dierenarts in en neem de verpakking mee van het product dat de hond heeft gegeten.
Een dierenarts zal de hond nauwlettend in de gaten moeten houden en zowel de bloedsuikerspiegel en leverwaarden regelmatig moeten controleren. Het toedienen van glucose en lever-beschermende middelen kan de schade beperken. Als er al leverfalen is opgetreden kan een bloedtransfusie nodig zijn. Dit geeft aan dat de behandeling intensiever en moeilijker wordt naarmate er meer tijd is verstreken en meer xylitol opgenomen in het lichaam. Daarom is de prognose het beste als er snel gehandeld wordt, het liefst nog voor het de maag heeft verlaten en de alvleesklier gestimuleerd wordt om insuline aan te maken.

Hoe giftig is xylitol?

In principe kunnen we er vanuit gaan dat xylitol problemen kan veroorzaken vanaf 0,1 gram per kilogram lichaamsgewicht van de hond. Dit houdt in dat bij een kleine hond van 10 kg een dosis vanaf 1 gram xylitol gevaarlijk kan zijn. Het beste is dan ook om helemaal te voorkomen dat uw viervoeter producten zoals kauwgum, zoetjes en tandpasta te pakken kan krijgen. Let op bij het gebruik van pindakaas in bijvoorbeeld een kong of er xylitol aan is toegevoegd als suikervervanger. De pindakaas die wordt aangeprezen vanwege minder suiker, en daarmee meer xylitol, zijn een gevaarlijke keuze voor de hond! Een ander veelgebruikte zoetstof is aspartaam. Deze heeft een soortgelijk effect op het hondenlichaam en moet daarom ook vermeden worden. Een zoetstof die relatief goed wordt verdragen door het hondenlichaam is sorbitol. Dit is de reden dat veel speciale hondentandpasta’s sorbitol bevatten in plaats van xylitol zoals bij de menselijke variant.