• Snapt Bello wat je zegt?
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Snapt Bello wat je zegt?

Sun, 12/25/2016 - 22:34

Kun je ongestoord ruzie maken waar je hond bij is als je dat maar op een neutrale toon doet? Dat is een vraag die mensen al jaren bezig houdt. Of eigenlijk natuurlijk: begrijpen die honden nou eigenlijk wat je zegt? Er is jarenlang met grote stelligheid beweert dat het vooral de toon was die van belang was. En dat je dus de vreselijkste dingen kon zeggen, zolang dat maar lief gezegd werd was er niets aan de hand. En dat belonen niet binnenkomt als de toon niet “belonend” genoeg is. Maar een nieuwe studie toont aan dat dit niet klopt.

 

Herkennen

Deze studie laat zien dat de belangrijkste aspecten van het bevatten en begrijpen van spraak niet voorbehouden zijn aan de mens maar ook gelden voor andere zoogdieren. De basiselementen van de menselijke taal zijn worden en die vinden we zelden als zodanig bij andere soorten. Er zijn wel dieren, zoals bv tuimelaars (soort dolfijn) en enkele papegaaisoorten die geluiden maken die functioneren als namen. En er zijn diverse dieren, zoals bijvoorbeeld kippen, stokstaartjes en een aantal primaten die specifieke alarmen kunnen afgeven waarbij het roofdier in kwestie als soort wordt geïdentificeerd. Honden produceren geen woorden maar we weten wel dat zij meer dan 1.000 menselijke woorden kunnen bevatten en herkennen. De nieuwste studie toont nu aan dat het daadwerkelijk die woorden zijn die worden herkend en niet de context of de toon waarop zij worden uitgesproken. het onderzoek bestond uit het onderwerpen van een groep dieren aan hersenscans. Het betrof border collies, golden retrievers, Chinese naakthonden en Duitse herders.

Hersenhelften

De dieren werden getraind bewegingsloos in de scanner te liggen. Terwijl de luisterden naar opnames van de stem van hun trainer/eigenaar. Ze hoorden daar woorden met betekenis, zoals “braaf”, en ook woorden zonder betekenis (alsof). Alle woorden werden zowel op een prijzende manier als op een volkomen neutrale manier ten gehore gebracht. Bij het analyseren van de scans werd duidelijk dat de woorden met betekenis in de linker hersenhelft verwerkt, ongeacht de toon waarop het werd uitgesproken. Dat is gelijk aan de wijze waarop mensen betekenisvolle woorden verwerken. Dit was niet het geval met de betekenisloze woorden. De honden bleken intonatie in hun rechter hersenhelft te verwerken, net als mensen dat doen. Bij de woorden die lovend werden uitgesproken gebeurde nog iets anders: het beloningsgebied reageerde daarop. Dat betekent dat intonatie en betekenis elkaar versterken. De twee soorten informatie integreren zodat de betekenis ervan duidelijk wordt, net als wij mensen dat doen, aldus onderzoeker Andics.

Begrip

Deze nieuwe studie toont aan dat honden weliswaar niet alles begrijpen wat we zeggen maar dat ze wel degelijk hersengebieden hebben die zich hebben toegelegd op de interpretatie van stemmen, het onderscheiden van geluiden (in de linker hersenhelft) en het analyseren van de geluiden die emoties overbrengen (in de rechter hersenhelft). Het betekent dat honden weliswaar onze gesprekken niet woordelijk kunnen volgen maar dat ze wel degelijk een deel van onze woorden en intonaties kunnen begrijpen en interpreteren. Misschien toch maar beter op je woorden letten dus, maar ach. Voor hondenmensen is dit alleen het bewijs van iets dat ze allang wisten.

Auteur

Marjoleine Roosendaal