• Dierenarts en dierenwinkel blijven open tijdens lockdown
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dierenarts en dierenwinkel blijven open tijdens lockdown

Mon, 12/14/2020 - 21:30

Welke bedrijven voor dieren blijven open?

Update 22 december: Trimsalons zijn geen essentiële winkels, maar wel publieke ruimtes. Om die reden moeten trimsalons ook tot 19 januari 2021 gesloten blijven. Dat maakt Dibevo, de branchevereniging voor dierenspeciaalbedrijven, zojuist bekend. Bij de Veiligheidsraad had de organisatie geprobeerd sluiting te voorkomen, maar dat is niet gelukt. Een trimsalon die open is riskeert hiermee hoge boetes, tot 4.000 euro aan toe. (einde update)

Leuk of niet, Nederland zit vanaf middernacht in een lockdown. Alle niet-essentiële winkels moeten dicht. En dan is de vraag, hoe zit dat met dieren, met honden?

Gespecialiseerde dierenwinkels vallen volgens de overheid onder essentiële winkels, en die mogen dus gewoon -met inachtneming van de bekende coronaregels- open blijven. Tuincentra moeten wel dicht, dus of tuincentra met een dierenwinkel openblijven valt te betwijfelen. Zij vallen immers niet onder de exacte overheidsbeschrijving “dierenspeciaalzaak”.

Ook dierenartsen mogen open blijven. De overheid maakt geen uitzondering voor andere contactberoepen, dus dierentherapeuten zonder de status van dierenarts zijn niet uitgezonderd van sluiting conform de lijst van het ministerie. En zouden dus in principe gesloten moeten zijn.

De lijst met gesloten instellingen van het ministerie is niet uitputtend. Asiels zullen ongetwijfeld hun specifieke asielfunctie kunnen blijven uitoefenen.

Buiten sporten is in principe toegestaan met niet meer dan 2 personen (volwassenen). In groepsverband buiten sporten mag niet. Daarmee lijken trainingen op kynologische verenigingen en hondensporttrainingen met groepen dus ook onder de lockdown te vallen.

In hoeverre dierenpensions open kunnen blijven is nu nog onduidelijk, de websites van de respectievelijke ministeries zijn op dit moment overbelast en kunnen bepaalde informatie niet tonen. Zodra hier meer over bekend is updaten we het artikel.

dossier