• In memoriam: Arjen van Alphen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

In memoriam: Arjen van Alphen

Fri, 08/21/2020 - 14:47

Afgelopen dinsdag 18 augustus 2020 overleed Arjen van Alphen, de man die de kijk op honden in heel Nederland en daarbuiten veranderde met zijn roedelmethode. Van Alphen koos voor een omgang met de hond die het dichtst bij de natuur van het dier lag. Hij leidde vele mensen op en leerde hen hoe ze hun hond konden lezen en hoe ze samen met hun hond konden leven.

Samen met zijn vrouw Francien Koeman begon van Alphen in 1990 met de Roedelmethode. Deze kwam voort uit zijn vele jaren aan kennis vergaren als gedragswetenschapper. Cursisten en leerlingen kregen les in het lezen van de lichaamstaal van de hond en in het observeren en interpreteren van gedrag. Zijn zienswijze is voor veel moderne hondenbezitters nu gewoon, maar was destijds revolutionair te noemen. Hondentrainers en eigenaren van toen moesten leren omdenken toen Arjen hen verbood om te werken met een slipketting en de focus te verleggen van het corrigeren van de hond naar het leren begrijpen en communiceren.

Als wetenschapper met een passie voor gedrag was zijn werk nooit af. Hij bleef zich verdiepen in hondengedrag en hoe dit het best kan samengaan met de communicatie en de sociale interactie met de mens. Arjen was tevens één van de allereerste die het fenomeen “vuurwerktraining” introduceerde in de jaren ‘90. Aan het einde van de jaren ‘90 vertrokken Van Alphen en Koeman naar de Belgische Ardennen met hun eigen roedel honden, toen vooral bestaande uit Groenendaelers. Daar zette de roedelmethode zich voort en bleef Arjen z’n kennis delen met andere hondenbezitters. Niet alleen mensen met zogenaamde probleemhonden wisten hen te vinden, ook doorgewinterde kynologen leerden graag over zijn methode.

Mensen konden met hun hond individueel terecht voor advies en begeleiding, maar er werden ook weekenden georganiseerd en instructeurs opgeleid om deze methode binnen hun eigen hondenscholen te kunnen delen. Verspreid over heel Nederland zijn hondenscholen en organisaties te vinden die met de methode van Arjen werken, en deze scholing en bijscholing nam Arjen tot voor kort nog op zich.

Veel hondenbezitters zullen het werk van Arjen van Alphen in hun boekenkast hebben staan als belangrijk naslagwerk. Hij schreef “Honden trainen volgens de regels van de natuur” deel 1 en 2 en het “Basisboek opvoeden van honden”. Om de Roedelmethode te waarborgen en zijn werk voort te zetten heeft van Alphen een stichting opgericht. Een bestuur ontfermd zich nu over het voortbestaan van de methode, het voorgaande werk van Arjen en toekomstige onderzoeken. Na een periode van ziekte overleed Arjen van Alphen op 18 augustus 2020.