• Honden worden getraind om corona op te sporen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Honden worden getraind om corona op te sporen

Fri, 03/27/2020 - 09:53

De Britse liefdadigheidsinstelling MedicalDetectionDogs werkt samen met wetenschappers om te onderzoeken of honden COVID-19 kunnen helpen detecteren met hun scherpe reukvermogen, zo maakt de organisatie vandaag bekend.

Medical Detection Dogs werkt samen met de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) en de Durham University om te bepalen of honden kunnen helpen bij het stellen van diagnoses. Het onderzoek volgt eerder onderzoek naar het vermogen van honden om malaria op te snuiven en is gebaseerd op de overtuiging dat elke ziekte een aparte geur veroorzaakt.

De organisaties zeiden dat ze begonnen waren met de voorbereidingen om honden binnen zes weken te trainen "om te helpen een snelle, niet-invasieve diagnose te stellen aan het einde van de epidemie".

De liefdadigheidsinstelling heeft honden eerder opgeleid om ziekten zoals kanker, Parkinson en bacteriële infecties op te sporen door monsters van patiënten te snuiven.Ze kunnen ook subtiele veranderingen in de huidtemperatuur detecteren, waardoor ze mogelijk nuttig zijn om te bepalen of een persoon koorts heeft.

'In principe zijn we er zeker van dat honden COVID-19 kunnen detecteren', zegt Claire Guest, oprichter en directeur van Medical Detection Dogs. 'We onderzoeken nu hoe we de geur van het virus van patiënten veilig kunnen opvangen en aan de honden kunnen presenteren. 'Het doel is dat honden iedereen kunnen screenen, ook diegenen die asymptomatisch zijn, en ons kunnen vertellen of ze getest moeten worden. Dit zou snel, effectief en niet-invasief zijn en ervoor zorgen dat de beperkte testmiddelen van de NHS (National Health Service) alleen worden gebruikt waar ze echt nodig zijn."

Het hoofd van de ziektebestrijding bij de LSHTM zei dat honden malaria kunnenn detecteren met "extreem hoge nauwkeurigheid" en dat, aangezien andere aandoeningen van de luchtwegen de lichaamsgeur veranderden, er een "zeer grote kans" was dat het ook zou kunnen werken met COVID-19.

Detectiehonden kunnen aan het einde van de epidemie op luchthavens worden ingezet om snel mensen te identificeren die het virus dragen, en zo te helpen voorkomen dat de ziekte opnieuw optreedt, aldus Steve Lindsay van Durham University.

dossier