• Dierenpartij Portugal aangeklaagd wegens smaad over windhondenrennen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dierenpartij Portugal aangeklaagd wegens smaad over windhondenrennen

Wed, 10/23/2019 - 16:57

Heeft de PvdD met Belgische zusterpartij DierAnimal het vooral gemunt op de rashondenfokkerij en in direct gevolg daarop op het showen van honden, hondenshows dus, de Portugese kloon van de dierenpartijen richt zich op een andere manier van het “tentoonstellen” van honden.

De PAN, Partido Animais Nacional, diende afgelopen voorjaar een wetsvoorstel in dat een einde zou moeten maken aan de Wondhondenrennen in het land. Niet geheel vreemd aan de situatie in de Benelux werd het plan door Bloco de Esquerda, het LinksBlok, gesteund. Bij die steun bleef het, want de overige partijen in het Portugese parlement steunden het wetsvoorstel niet.

Echter, SOS Animal is nu een burgerinitiatief gestart (Iniciativa Legislativa dos Cidadãos) waarin wordt opgerioepen -geheel in lijn met het verworpen wetsvoorstel- om iedereen die deelneemt aan of assisteert bij hondenraces, dan wel deze organiseert, te bestraffen met flinke boetes dan wel gevangenisstraffen. Volgens de activisten worden de honden vooral voor en na de wedstrijden voorzien van electrische shockbanden, en worden ze ook op andere manieren mishandeld. Een organisatie, Kate’s Friends, die zich inzet voor adoptie van windhonden, maakt melding van “extreem angstige dieren, waarvan er na elke race wel drie worden achtergelaten. De honden zouden zich niet laten vangen, littekens hebben van de muilkorven en met een mes zouden de chips verwijderd zijn om identificatie van de voormalige eigenaar te voorkomen. Ook zouden de lichamen tekenen van te zware loopbandtraining vertonen.

De Vereniging waarin hondenracers en organisaties zijn verbonden heeft het echter gehad met alle ophef rondom de races. De PAN en SOS Animais worden op korte termijn voor de rechter gedaagd wegens laster. Volgens de FNG (Federação Nacional de Galgueiros) gebruiken zowel SOS als PAN steeds maar beelden van mishandelde honden die niet alleen sterk verouderd zijn, maar niet eens in Portugal genomen zijn. Het gaat om "nepbeelden", volgens de federatie, die naar verluidt door beide organisaties zijn gebruikt om windhondenfokkers te beschuldigen van gewelddadige praktijken over deze honden die in de race worden gebruikt. De jagersvereniging zou ook andere gerechtelijke procedures willen aanspannen tegen beide clubs, de PAN en SOS.

DE PAN laat weten de aanklacht aft e wachten, SOS Animais geeft verder geen commentaar, zo meldt de grote Portugese krant Diario de noticias.

Als het initiatief van SOS Animais 20.000 handtekeningen krijgt, moet het Portugese parlement het voorstel opnieuw behandelen. Tot nu toe staat de teller op een ruime 3.000.