• Oudste graven van honden in Amerika ontdekt
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Oudste graven van honden in Amerika ontdekt

Sat, 04/21/2018 - 18:29

Alhoewel het merendeel van de onderzoeken naar de oudste honden uit Europa of Azië afkomstig is, hebben Amerikaanse onderzoekers in Illinois graven gevonden van een drietal honden die meer dan 10.000 jaar oud zijn. Deze graven zijn de oudst bekende graven van honden op het Amerikaanse werelddeel, en ook wereldwijd de oudste graven waarin honden individueel begraven zijn. In Duitsland is weliswaar een 14.000 jaar oud graf gevonden, maar daarin lagen een mens en een hond samen. Volgens de onderzoekers geeft deze vondst aan dat honden al heel lang hoog in aanzien stonden op het Amerikaanse werelddeel.

Radiocarbondatering van de botten van de honden laat zien dat ze 1500 jaar ouder zijn dan aanvankelijk gedacht, aldus archeoloog Angela Perri  tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for American Archeology op 13 april jl.  De schatting van de vorige ouderdom was gebaseerd op een radioactieve koolstofanalyse van verbrand hout in een van de graven van de honden. Tot nu toe waren de bijna 9200 jaar oude overblijfselen van honden die door mensen op een plek in Texas werden gegeten het oudste fysieke bewijs van Amerikaanse honden.

Er zijn op de botten geen sporen van (stenen) messen etc. gevonden, en dat wijst erop dat ze niet door mensen werden gedood als voedsel, maar door natuurlijke oorzaak stierven voordat ze begraven werden.

Sommige onderzoekers steunen de theorie dat de eerste migranten naar Amerika (dus ver voor Columbus, en vermoedelijk via de Beringstraat bij Alaska) op hondensleeën arriveerden. Mensen hebben minstens 15.000 jaar geleden al Zuid-Amerika bereikt, ruim voordat deze volkeren honden begroeven op de locatie in Illinois. Het is onduidelijk of mensen Zuid-Amerika bereikten via kust- of binnenlandse routes. Maar er zijn geen hondenresten gevonden in het noordwesten van Noord-Amerika, waar de eerste kolonisten die een landbrug overstaken vanuit Azië de Nieuwe Wereld zouden zijn binnengekomen. Of die mensen hadden geen honden, of ze bleven op de landbrug, die mogelijk geblokkeerd werd door twee enorme ijskappen. Uiteindelijk trokken ze mogelijk 10.000 jaar geleden het binnenland in. Perri twijfelt dan ook aan de hondenslee-theorie.

Genetisch bewijs heeft gesuggereerd dat er ongeveer 11.500 jaar geleden een tweede menselijke migratie van Azië naar Noord-Amerika plaatsvond, waarbij mensen zuidwaarts trokken door een ijsvrije corridor naar de noordelijke Great Plains. Die mensen brachten waarschijnlijk honden naar Amerika, zo meent Perri.

Zij en haar collega's bestudeerden twee van de drie honden die in de jaren zeventig op de Koster-site waren opgegraven en een hond die in 1960 in Stilwell II was opgegraven. Deze locaties liggen ongeveer 30 kilometer uit elkaar in het westen van Centraal Illinois.

Perri's team ontdekte dat de onderkaken en tanden van de Stilwell II-hond en een Koster-hond enige overeenkomsten vertoonden met die van moderne wolven. De kaak van een andere Koster-hond deelde enkele eigenschappen met de huidige coyotes, mogelijk als gevolg van een aantal eeuwenoude kruising.

Een nieuwe genetische analyse positioneert de 10.000-jarige Illinois-honden in een enkele lijn die in eerste instantie Noord-Amerika bevolkte. De oorsprong van de hond is controversieel, maar kan dateren tot meer dan 20.000 jaar geleden. Oude Amerikaanse honden, waaronder de Koster- en Stilwell II-dieren, deelden een gemeenschappelijke genetische voorouder. Dat vertelde celbioloog Kelsey Witt Dillon van de Universiteit van Californië tijdens dezelfde bijeenkomst.  Die voorouder is ongeveer 15.000 jaar geleden ontstaan ​​en komt voort uit een Siberische hondenpopulatie.

Het team van Dillon bestudeerde 71 complete mitochondriale genomen en zeven nucleaire genomen van honden van meer dan 20 Noord-Amerikaanse sites, variërend in leeftijd van 10.000 tot 800 jaar oud. Mitochondriaal DNA wordt meestal geërfd van de moeder, terwijl nucleair DNA van beide ouders komt.

Veel van de genetische blauwdruk van die oude honden is afwezig in de huidige honden, aldus Dillon. Slechts een klein aantal Amerikaanse en Aziatische honden deelt voorouders met de oude Amerikaanse honden, wat de komst van Europese rassen suggereert die al honderden jaren lang het DNA van de hond in Amerika hebben veranderd.