• Ban op Pitbull in Montreal, honderden honden naar vroegtijdige dood
Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Ban op Pitbull in Montreal, honderden honden naar vroegtijdige dood

Wed, 09/28/2016 - 23:21

De gemeenteraad van Montreal nam afgelopen dinsdag een besluit dat de gemoederen wereldwijd hoog op laat lopen. Op die dag werd het voorstel aangenomen om Pitbulls en aanverwante rassen te verbieden in de op één na grootste Canadese stad.

Het voorstel werd geaccepteerd met 37 stemmen tegenover 23. Hoewel het daar een meerderheid van de stemmen verkreeg, is de kritiek op deze regeling erg fel. Dierenliefhebbers die zich bekommeren om de rassen en herplaatsers hiervan zijn dringend op zoek naar gastgezinnen in andere delen van het land waar Pitbulls en Pitbull-achtigen naartoe kunnen, om hun leven te redden. Tegenstanders van het verbod vrezen dat er straks honderden honden vroegtijdig aan hun einde komen, omdat de asiels ze niet meer kwijt kunnen. Er vond een protestmars plaats in de Canadese plaats en demonstranten laten weten nog meer protesten te willen uitvoeren. De gemoederen lopen hoog op, maar wat is er nou precies gebeurd?

Aanval

Afgelopen Juni ging het mis. Een nietsvermoedende inwoner van een wijk aan de oostkant van Montreal treft een hond aan die een vrouw aanvalt en om het leven brengt in de tuin van het slachtoffer. Het betreft de 55 jarige Christiane Vadnais. De politie is snel ter plaatse en doodt het dier met vuurwapens, waarna ze verklaren dat het om een Pitbull ging. De familie van het slachtoffer is ontroostbaar, maar ook woedend. Zij eisen een verklaring van de regering van Quebec, welke al langer worstelt met incidenten omtrent deze rassen. De broer van het slachtoffer vertelt in een interview met CBC News dat hij graag ziet dat er een verbod komt op deze rassen. “En zo snel mogelijk. Niet over een jaar of twee, maar nu.” Geleidt door emoties wordt dan deze week de kwestie voorgelegd aan de gemeenteraad in Montreal, met dit buitensporige besluit als gevolg.

Regels

De nieuwe regeling, die vanaf 3 oktober in werking treedt in Montreal verbiedt de aanschaf van Pitbulls, American Staffordshire Terriers, Staffordshire Bull Terriers en kruisingen die de uiterlijke kenmerken van deze rassen hebben. De huidige Pitbull-achtige honden in de stad moeten voldoen aan strenge eisen. Zo moeten zij in het openbaar te allen tijde gemuilkorfd zijn en aangelijnd aan een lijn die maximaal 1.25m lang is. Eigenaren van deze honden dienen een dure vergunning aan te vragen om de honden te mogen behouden. Ze zullen een penning ontvangen welke de hond moet dragen in het openbaar. Bovendien wordt de eigenaar eerst nagetrokken en gecontroleerd op de aanwezigheid van een strafblad. Pitbull-achtigen in het bezit van eigenaren met een strafblad zullen in beslag worden genomen. De honden moeten verplicht worden gecastreerd en gechipt zijn. Er staan hoge boetes op het overtreden van deze regels, waarvan de euthanasie van de hond één van de consequenties kan zijn.

Geen pitbull

Opvallend is dat een woordvoerder van de politie op woensdag verklaart dat het niet zeker is dat de hond waarmee dit verhaal begon een Pitbull was. Tijdens een interview met Radio-Canada stelt ze dat agenten geen kynologisch experts zijn, en daarom niet deskundig kunnen vaststellen om welk ras het ging. Canadian Humane Society International laat weten dat de hond, genaamd Lucifer, in 2011 is geregistreerd als zijnde een Boxer.

In de overweging van de gemeenteraad over dit besluit is gebruik gemaakt van een panel van deskundigen. Zij werden gevraagd een advies op te stellen voor de stad, waarbij de regeling in Ontario als voorbeeld wordt genomen. Deze staat kent een verbod op Pitbull-achtigen sinds 2005. Opmerkelijk is dat dit panel in het advies naar de gemeenteraad geen verbod op de rassen heeft benoemd. Het panel adviseerde een individuele aanpak waarbij elke zaak op zichzelf bekeken en beoordeeld moet worden, onafhankelijk van het ras van de hond. Ook adviseren zij een investering in campagnes over hoe om te gaan met honden, in het bijzonder honden die als “mogelijk gevaarlijk” worden aangeduid ongeacht hun ras. Zij stellen dat er nauwkeurige cijfers moeten worden bijgehouden over bijtincidenten om meer informatie te verkrijgen.

Hetze

Aan de andere kant werd de gemeenteraad geadviseerd door experts die voorstander zijn van een verbod op Pitbull-achtige rassen. Onder andere Colleen Lynn, slachtoffer van een bijtincident en de drijvende kracht achter de website DogsBite (al eens uitgeroepen tot zeer onethische website) informeerden de burgemeester over een rasspecifiek verbod. DogsBite werd opgericht als voorstander van zo’n verbod nadat Lynn zelf werd gebeten door een Pitbull-achtige. Haar samenwerking met onder andere Merritt Clifton, eveneens slachtoffer van een bijtincident, en Barbara Kay, journaliste van National Post met meerdere anti-Pitbull artikelen op haar naam bracht een advies aan de gemeenteraad dat aandrong op een verbod op Pitbull-achtigen.

Protest

De vereniging voor dierenartsen in de staat, Quebec’s Order of Veterinarian, vertelt leden dat zij het recht hebben om de euthanasie van een Pitbull te weigeren. Ondanks de wet hebben zij de vrijheid om moraal op te treden en te weigeren een gezonde hond in te laten slapen. Voorzitter van de vereniging, Joël Bergeron laat weten dat hij al vele telefoontjes heeft ontvangen van dierenartsen die zich afvragen wat hen te doen staat als er een gezonde Pitbull wordt aangeboden ter euthanasie omdat dit moet van de staat. “Euthanasie is een grote zorg voor onze medewerkers als de motieven niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.” Ook de SPCA, welke de asielen in de staat beheert, laat weten niet mee te werken aan de euthanasie van gezonde Pitbulls. Ze hebben inmiddels aangekondigd de gemeente voor de rechter te slepen.

Een verbod op Pitbull-achtige rassen doet veel stof opwaaien in Montreal, maar is al een feit in meerdere Canadese steden en staten. In de gehele staat Ontario geldt een verbod sinds 2005 en de stad Winnipeg kent een verbod op Pitbulls, Staffordshire Bull Terriers, American Staffordshire Terriers en Dogo Argentinos sinds 1990.