• Hond mee naar het werk, goed voor de sfeer...
Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Hond mee naar het werk, goed voor de sfeer...

Thu, 06/21/2018 - 10:47

Bij iets minder dan de helft van de bedrijven mag een hond soms, of altijd, mee naar het werk. Dat zeggen respondenten op de enquête die Dogzine de afgelopen week, voorafgaand aan Hond mee naar het Werk-dag (dit jaar op 22 juni, omdat de 23ste op een zaterdag valt), hield. 48% van de bedrijven zegt nee, en nog eens 6% van de respondenten weet het niet.  Opvallend is dat zowel de ja- en nee-zeggende bedrijven redelijk gelijkelijk verdeeld zijn over de verschillende bedrijfstakken, behalve de overheid. Daar lijkt een standaard “nee” het devies te zijn. Bedrijfsgrootte maakt minder uit, honden mee mag in zowel kleine als heel grote bedrijven en alles er tussenin.

Bij de oproepen die Dogzine deed om de enquête in te vullen bleek al dat er heel verschillend –terecht ook- over gedacht wordt. Niet iedereen is gecharmeerd van een hond. Overigens, ook niet van het meenemen van kinderen of eventuele andere huisdieren.  Maar de discussie voeren is goed, net als praten over kantoortuinen, shirts met spaghettibandjes en teenslippers, vegetarische kantines en luid spelende radio’s.  En. Zoals sommige mensen terecht opmerken, ook de hond moet het leuk vinden (als het kanen mag), en we praten niet over onopgevoede, luid blaffende en vieze honden…

Volgens alle respondenten dragen honden op het werk vooral bij aan het plezier in het werk, het verminderen van de werkstress en het verbeteren van de werksfeer, aan de productiviteit, creativiteit en de gezondheid van de medewerkers lijken honden in de visie van de respondenten echt veel minder bij te dragen. Voor een enkeling zou het ook “minder thuiswerken”betekenen, en iemand vindt het ook een veiliger idee. En even uit die enorme drukte of hoge concentratie gehaald worden zien mensen ook als voordeel, gewoon even een balletje gooien.  Er zijn ook tegenstanders, die het absoluut niet zien zitten. En volgens iemand leidt het wel erg af.  Bij een van de bedrijven zijn ze er wegens conflicten bij het personeel mee opgehouden. “Mag de hond een dag mee, dan andere dieren ook. dan kinderen ook etc. etc).Mensen die het niet willen, moeten zich als het ware verzetten en dat is niet de bedoeling. Houd je huisdieren in je huis, dan heeft niemand last, voelt niemand peer-druk.”

 

Bij de bedrijven waar de hond mee mag is het lang niet altijd het personeel dat met het idee komt, in de helft van de gevallen kwam het voorstel af van de directie. Wel is het zo dat naarmate het bedrijf meer personeel kent, het voorstel vaker van het personeel afkomt. Bij kleine(re) bedrijven is het voorstel ook vaak van de directie afkomstig.

Bij de bedrijven waar geen hond mee mag zijn er drie redenen die vaak langskomen. De hygiëne (vooral bij bedrijven met bijvoorbeeld voedselcontact), de mogelijkheid dat er collega’s met een allergie zijn, of collega’s (of klanten) die bang zijn voor honden. Ook in de zorg, bange bewoners, en het onderwijs, bange leerlingen, is de regel “nee”.

Opvallend is dat bij de bedrijven waar het wel mag, er in 70% van de gevallen geen specifieke regels zijn opgesteld voor het meenemen van honden. Daar waar wel regels zijn betreft het meestal de voorwaarde dat de hond sociaal is, en geen overlast veroorzaakt.

Het gaat bij de “ja”-bedrijven ook niet om heel veel honden, in driekwart van de gevallen zijn er één of twee honden per week aanwezig, in een kwart van de gevallen gaat het om drie of meer.

Daar waar de honden mee mogen is het grootste voordeel wat mensen ervaren de betere werksfeer, gevolg door –hier wel- de gezondheidsaspecten, het wandelingetje met de lunch. En ondanks veelal Amerikaans onderzoeken dat het ook de prestaties zou verbeteren, wordt dat maar door enkele respondenten zo ervaren.  Sommige mensen, al is het een kleine groep, zien ook helemaal geen voordelen. 

Wat zien mensen, een open vraag, dan als de grootste voordelen? Een korte bloemlezing:

- Flexibeler met (extra) werkdagen (geen hondenoppas nodig). En ik ben verplicht wandelpauzes te nemen waar ik anders vaak geen tijd neem voor pauzes.
- Hoefde ik pup niet thuis te laten , en was veilig zat vaak alleen op kantoor en kwamen wel eens rare gasten, daarbij vonden de meeste klanten het ook erg leuk, opende gesprekken, creeerde een band met klant.
- Gezelschap voor iedereen, hond gaat overal even buurten. Gezellig, onderwerp van gesprek, even wandelen om het hoofd leeg te maken gebeurt met hond wel en anders niet, collega's spelen met hond, je ziet een andere kant van collega's, meer begrip voor elkaar.
- Afleiding van de ratrace.
- gezellig en fijn voor de bewoners
- Goede sfeer, aandacht voor de hond maar ook de cliënten, meer naar buiten, ontspanning.
- Goed voor contact tussen mensen met een beperking en honden. Hebben vaak zelf geen hond. Hond voelt hun stemming goed aan. Praten gemakkelijk tegen honden.
- Contact met 'lastige' cliënten is makkelijker gemaakt met hond. Ook beweging van medewerkers en vooral cliënten neemt toe en daarnaast neemt gevoel van eigenwaarde van cliënten toe als ze dieren - Het plezier dat de klanten er aan hebben , de knuffels en spelen terwijl ze moeten wachten.

Maar uiteraard zien mensen ook nadelen aan het meenemen van een hond, opnieuw een korte bloemlezing:

- Geen, zelfs met vergaderingen reageren mensen van buitenaf heel positief
- Dat collega’s er niet altijd rekening mee hielden en soms lastig als je druk bent en ze willen aandacht
- Hondenlucht
- Ze kunnen overlast veroorzaken, maar dat is aan ons om in goede banen te leiden.
- Indien een collega bang of allergisch zou zijn, kan het echt niet.
- Niet alle honden kunnen het even goed vinden samen.
- Soms is het wat onrustig
- De aandacht die sommige honden vragen en het niet onder appel hebben van honden.
- Dat mensen soms duidelijk hun afkeer laten blijken
- Dat ze keihard blaffen net als je een moeilijk telefoongesprek voert.
- Dat soms de hond en klanten tegelijkertijd aandacht nodig hebben. Dat sommige klanten het niet zouden kunnen waarderen Dat het extra energie kost om in de gaten te houden wat er gaande is tussen klanten en hond. Nee hoor we geven ze niks lekkers .

Natuurlijk zullen hondenliefhebbers de enquête wat vaker ingevuld hebben, want 78% van de respondenten waar nu (nog) geen honden mee mogen zou willen dat het in de toekomst wel mag. Voor 16% is dat ook in de toekomst niet nodig, de rest weet het nog niet.

 Tot slot nog enkele opmerkingen die de respondenten gaven. Een heel eerlijke, “persoonlijk hoeft het voor mij niet. Ben niet weg van hondenharen overal en ook dien je rekening te houden met mensen die allergisch zijn.”  Een hele mooie is ook een bedrijf in Canada dat het wel heel netjes regelt…  “in het bedrijf hebben ze de afdeling gesplitst: met honden en zonder, ook hebben de mensen mét hond een aparte lift én een aparte buitenruimte. Zo kan iedereen zijn ding doen! Super geregeld.”  En, logisch, ook kattenmensen willen hun kat wel eens meenemen. Of iemand die zijn ouders met Alzheimer een dagje uit wil geven.

En speciaal voor één respondent… Hallo directie van Deloitte… gaan jullie er ook eens over denken?