• Geen poepzakje maar poepbakje om milieu te redden
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Geen poepzakje maar poepbakje om milieu te redden

Sun, 06/03/2018 - 22:23

Het opruimen van hondenpoep wordt steeds meer een gewoonte. Steden verplichten het, en daarmee lossen we langzamerhand ergernis nummer 1 op, de hondenpoepoverlast.  Er is echter ook een keerzijde aan die medaille, we doen dat met zijn allen meestal in plastic zakjes, en... plastic geeft een enorme milieubelasting. Zo erg zelfs dat de EU heeft besloten om een aantal plastic verpakkingen en eventuele “niet noodzakelijke” producten als wattenstaafjes en natte doekjes maar helemaal te gaan verbieden.

Poepzakjes vallen daar nog niet onder. En toch zal een beetje gemiddelde hond 2-3 zakjes per dag verbruiken, zijn eigenaar dan. Per hond is dat dus een kleine 1.000 zakjes per jaar, met 1,5 miljoen honden komen we –als iedereen het netjes zou opruimen-  op, schrik niet, 15 miljard zakjes per jaar. In de praktijk zijn het er overigens minder, 2,7 miljard, niet iedereen ruimt op. En dat in Nederland alleen, wie heel Europa zou gaan tellen komt uiteraard tot nog astronomischer cijfers.

“Ja maar, ik gebruik biologisch afbreekbare zakjes”  is dan een veel gehoord argument. Dat klopt, die  zakjes breken wel sneller af, maar het kan volgens sommigen toch wel tot 1.000 jaar duren voordat deze zijn vergaan. Een eerder Amerikaans onderzoek liet ook zien dat 20% van de Amerikaanse “bio-afbreekbare” zakjes dat helemaal niet waren.  En alhoewel de meeste zakjes waarschijnlijk in de verbrandingsovens belanden, blijft het plastic best een behoorlijke belasting voor ons milieu. Papier, met mooi droog weer en droge drollen wellicht een alternatief, wie een echt vochtige hoop moet meenemen tijdens een Oudhollandse plensbui zal snel verlangen naar het stevige plastic.

Dierenartsen-vergelijkingssite “dierenartskiezen.nl” denkt de oplossing gevonden te hebben. Een nieuw poepbakje in de vorm van een plastic broodtrommel. De site wil daarmee Nederlanders meer bewust maken van de milieuproblemen die plastic poepzakjes veroorzaken. Het overgrote deel bestaat uit nauwelijks tot niet afbreekbaar plastic, aldus de initiatiefnemers. Dat deze zakjes vaak in straatputten eindigen resulteert in sommige gevallen zelfs in overstromingen van het riool.

 

open

Edwin Paardekooper van Dierenartskiezen wil hondeneigenaren bewuster maken van deze problematiek en lanceert daarom een campagne rondom een nieuw poepbakje. “Dat lijkt op een plastic broodbak in de vorm van een hondendrol. Het poepbakje kan in de afwasmachine en gaat zeker tien jaar mee.”

Maar dan de vraag, gaat u straks echt het bakje na gebruik leegmaken en in de vaatwasser tussen de bordjes meewassen?  Of apart in de gootsteen? De kans lijkt klein. Dat beseft Paardekooper ook wel. “De actie is echt als statement bedoeld. Als de hondenpoepzakjes niet in de daarvoor bestemde afvalbakken gegooid worden, dan is niet alleen het milieu, maar ook het dier hier de dupe van.”